La comissió d'investigació del Castor exigeix que l'Estat, Escal UGS i ACS assumeixin responsabilitats. La comissió ha aprovat aquest divendres les seves conclusions i recomanacions, després de més d'un any de compareixences. Totes les conclusions aprovades formen part de la proposta transaccional entre JxCat, ERC i CatECP, en les quals s'insta el govern espanyol a establir les possibles responsabilitats de les administracions públiques en la concessió i seguiment del projecte Castor.
De fet, es considera que tant l'administració de l'Estat com aquells governs que van participar en la tramitació del magatzem de gas han vulnerat diversos principis del dret administratiu i que les adjudicacions es van fer "amb una concurrència efectiva extremadament restrictiva" o bé "sense concurrència pública"
Les conclusions hauran de ser debatudes i ratificades pel ple del Parlament de la setmana vinent. La comissió d'investigació del Castor, convocada per darrer cop aquest divendres a les nou del matí, només ha aprovat les conclusions i recomanacions pactades entre JxCat, ERC i CatECP. Les dels altres partits —Cs, PSC, CUP i PP— han estat rebutjades.
El diputat republicà Lluís Salvadó afirma, a través d'un comunicat, que "èticament i políticament no es pot defugir allò que han provocat, i la comissió ha deixat molt clar que els governs del PSOE i el PP, així com les empreses Escal UGS i ACS, són els responsables del desastre del Castor". "Ha estat un fracàs polític, empresarial, econòmic i social", afegeix.
Per a Salvadó és evident, tal com recullen les conclusions, que "va ser necessària la concertació i la connivència dels principals responsables de les polítiques energètiques i d'infraestructures del govern espanyol del període 2000-2014 per fer possible la tramitació administrativa del projecte, amb decisions que es poden considerar irregulars, arbitràries, injustes i amb risc per a la seguretat i la salut pública, prioritzant l'interès particular de les empreses participants i contràries a l'interès general".
"Un projecte de risc"
Les conclusions també denuncien que es permetés que Escal UGS i ACS desenvolupessin "un projecte de gran risc tècnic sense assumir pràcticament riscos de caràcter econòmic ni aportacions econòmiques". A partir d'aquí, s'insta el govern de l'Estat que emprengui "les mesures necessàries" per recuperar les indemnitzacions i costos que es van pagar indegudament a Escal UGS, així com "assegurar que aquests costos no recaiguin ni en els usuaris del gas ni en el conjunt de tota la ciutadania.
Davant del fet que el mateix govern espanyol ha reconegut negligències en el disseny del Castor, es demana la realització d'una auditoria tècnica del projecte per esbrinar l'existència d'irregularitats, mancances i contrasentits detectats i apuntats per diferents experts, i determinar-ne les responsabilitats pertinents.
En les conclusions també s'insta la Comissió Europea a investigar la responsabilitat del Banc d'Inversions Europeu (BEI) en el seguiment del projecte Castor, i, com a recomanació, que s'avaluï de nou si la indemnització a Escal UGS va suposar "una ajuda il·legal d'Estat".
S’insisteix que el cost del desmantellament en cap cas s'ha de fer amb diners públics, sinó que hauria d'assumir-los Escal UGS, i es requereix a l'Estat que doni resposta i s'atenguin "els danys materials i morals dels veïns i institucions públiques afectades".
A més de reconèixer la tasca de l'Ajuntament d’Alcanar, de la Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia i dels promotors de la querella ciutadana Cas Castor, l'ODG (Observatori del Deute en la Globalització), Xnet i IDHC-Associació de Defensa dels drets Humans, es demana fer un seguiment de les conclusions de la comissió d'investigació, tant en l'àmbit del govern català com en el parlamentari, pel mateix Síndic de Greuges, o per altres administracions locals afectades directament pel futur del projecte.