La comunitat jueva Jabad Lubvitch de Barcelona ha commemorat aquest diumenge el primer aniversari de l’atac de Hamàs a l'estat d'Israel, el 7 d’octubre del 2023, en què el grup politicomilitar islamista palestí va matar 1.200 persones i en va segrestar 240, de les quals un centenar encara serien ostatges. A la vigília de l’aniversari, unes 200 persones d’aquesta associació jueva de Barcelona s’han reunit al vespre a la sinagoga del rabí David Libersohn, al barri de les Corts, per honrar la memòria de les víctimes, pregar per la “ràpida recuperació” dels segrestats i lloar els combatents de l’exèrcit israelià, que consideren "herois".
En el decurs de la cerimònia, s’ha acabat l’escriptura d’un nou rotlle de la Torà, el principal text sagrat del judaisme, la reescriptura del qual és un acte espiritual molt significatiu per a aquesta comunitat. També s’han encès espelmes en record de les víctimes israelianes del 7 d’octubre i s’han fet pregàries per les víctimes i “per la pau i el benestar de tots els habitants de la regió”. A l'acte hi ha assistit el cònsol d'Israel a Barcelona, Yosef David Sánchez-Molina, entre altres representants d'aquesta comunitat.
Pel que fa a la Comunitat Jueva de Barcelona, la centenària associació que aplega els jueus de la capital catalana, ha fet una crida a l’alliberament de tots els segrestats, que fa un any que estarien en mans de Hamàs, si han sobreviscut. Del centenar d'ostatges que el grup islamista palestí es va emportar a la Franja de Gaza, desenes han mort i se n'han trobat els cossos. Habitualment, Hamàs n'ha atribuït la mort als mateixos bombardejos de l'exèrcit israelià sobre l'enclavament.
El rabí Libersohn, per la seva banda, ha dit avui sobre la qüestió que confia que els ostatges continuïn vius, i “amb el cap ben alt”. Libersohn ha expressat que la d’avui no era una “trobada política”, però ha reafirmat que creuen “fermament en els soldats d’Israel”, dels quals ha dit que “tenen la benedicció per acabar amb un mal endèmic i portar una pau molt esperada”. Per la seva part, Shemtov Jané, també membre d’aquesta comunitat, ha instat en declaracions a l'ACN a trobar un "acord" per a la coexistència en "pau", ja que "malauradament o venturosament viuen l’un al costat de l’altre”.
El rabí Libersohn: "Israel està fent el correcte"
El mateix rabí David Libersohn va manifestar dissabte en una entrevista amb l'ACN, que Israel està “fent el correcte” amb la seva cruenta ofensiva militar sobre Palestina i el Líban. Libersohn va defensar que tot i que a la comunitat estan “preocupats” i no busquen ni tenen interès en la guerra, “ara és el moment d’actuar perquè no tenim cap altra alternativa que guanyar”. “El correcte és que un poble com el d’Israel té dret a viure on escull viure i a la nostra terra”, va valorar Libersohn. El rabí, que té un fill a l’exèrcit israelià, lamentava l’ambient "terrible per als estudiants jueus" a les universitats, la imatge crítica d'Israel als mitjans o les crítiques a l'estat hebreu des de la política, que atribueix a "la ignorància" o "l'odi" i diu que s’han sentit “molt agredits”.
Israel acusa Espanya de "sembrar odi"
Precisament aquest diumenge, Israel ha acusat Espanya de ser "un paradís per sembrar l'odi i incitar a la destrucció d'Israel". En un missatge a la xarxa X, el ministeri d'Exteriors d'Israel ha criticat que l'organització palestina Masar Badil celebri el seu congrés anual a Madrid aquest diumenge, la vigília del 7 d'octubre, quan farà un any dels atacs de Hamàs. Tel-Aviv considera que està "vinculada a grups terroristes, com el FPLP i Samidoun". "És inacceptable que una societat democràtica permeti l'enaltiment del terrorisme i la celebració dels crims contra la humanitat perpetrats per Hamàs", diuen. No es tracta de l'únic xoc diplomàtic entre tots dos països, donat que el govern espanyol que lidera Pedro Sánchez ha reclamat reiteradament la fi de l'ofensiva militar israeliana i ha reconegut recentment l'estat de Palestina de manera oficial. Les crítiques més dures contra Israel han vingut per part de la branca de Sumar i, de fet, la diplomàcia d'Israel va retreure a Yolanda Díaz que emprés l'expressió "des del riu fins al mar" en suport a Palestina.
Per la seva part, el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha afirmat aquest diumenge en una reunió amb soldats desplegats al front nord del país, pròxims a la divisòria amb el Líban, que Israel està "canviant la realitat d'un extrem a l'altre". "El món sencer riu dels cops que doneu als nostres enemics i jo us saludo i us dic: sou la generació de la victòria", ha dit. Netanyahu ha parlat avui també amb el president francès, Emmanuel Macron, qui li ha insistit que "ha arribat el moment d'un alto el foc".
Continua l'ofensiva sobre Palestina i el Líban: desenes de morts aquest cap de setmana
Mentrestant, Israel ha tornat a bombardejar aquest diumenge objectius al Líban i Gaza, on els morts en les últimes 24 hores es compten per desenes, el dia abans que es compleixi un any de l'atac de Hamàs contra territori israelià, que va revifar de manera violenta una vegada més el conflicte palestino-israelià. En aquesta jornada s'han produït manifestacions a tot el món demanant el final dels atacs israelians i també honrant la memòria dels assassinats pel grup politicomilitar islamista palestí. Els bombardejos continuen sobre el Líban, on almenys 23 persones van morir i 93 més van resultar ferides al llarg del dissabte en atacs israelians, segons ha informat avui el Ministeri de Salut del país. Israel va bombardejar també el nord del país, on van morir quatre persones, per primera vegada des que fa gairebé dues setmanes llancés una intensa campanya de bombardejos que ha obligat prop d'1,2 milions de persones a abandonar les seves llars i que ha arrasat localitats senceres.
A Gaza, l'exèrcit israelià ha llançat aquest diumenge una nova incursió a Jabalia, al nord de la Franja, després de detectar la presència de "terroristes i infraestructures a la zona", així com esforços de Hamàs "per reconstruir les seves capacitats operatives", segons va informar en un comunicat. Simultàniament, ha bombardejat diversos objectius, incloent-hi una escola al nord de la Franja de Gaza, la segona que rep un atac de l'aviació israeliana des del dissabte i la sisena en tota la setmana. De moment, els serveis d'emergències gazians no han informat sobre si hi ha víctimes mortals, si bé aquests centres solen acollir refugiats de la guerra, ja que un 90% de la població de la Franja es troba desplaçada. Almenys 45 palestins han mort i 256 han resultat ferits a la Franja de Gaza les últimes 24 hores per atacs israelians, la qual cosa eleva el total de víctimes la vigília de l'aniversari de la guerra a 41.870 morts i 97.166 ferits, segons el Ministeri de Sanitat de l'enclavament.