El Pla Nacional Integrat d'Energia i Clima (PNIEC) 2021-2030 estableix un escenari de 39 GW de potència fotovoltaica instal·lada al nostre país. Paral·lelament, la 'Hoja de Ruta del Autoconsumo' aprovada pel Govern el desembre de 2021 planeja un objectiu de 9 GW de capacitat fotovoltaica en autoconsum el 2030 -i de fins a 14 GW en un escenari d'alta penetració-.
De l'objectiu de 9 GW de capacitat instal·lada acumulada el 2030, el full de ruta estima que la Comunitat de Madrid compta amb un potencial de desplegament de 2 GW, un 22% de tota la potència, el que la converteix en la regió espanyola amb més potencial.
Així, segons dades aportades per la Unió Espanyola Fotovoltaica (UNEF), actualment a la Comunitat de Madrid existeixen un total de 1.699 instal·lacions fotovoltaiques connectades a xarxa i legalitzades, amb una potència total de 64,65 MW. Tanmateix, el potencial és molt més gran: de 2.092 MW a l'escenari objectiu i de fins a 3.323 MW en un escenari d'alta penetració. Això significaria multiplicar per 30 l'actual potència instal·lada d'autoconsum en la comunitat en els pròxims vuit anys.
Aquest desenvolupament podria suposar importants avantatges per a la ciutadania, en tractar-se de l'energia més neta dins de les renovables. Segons explica el director general d'UNEF, José Donoso, amb motiu de la celebració, el 16 de maig, del Dia Internacional de la Llum, "a Espanya, comptem amb el millor recurs possible, ja que gaudim d'unes 2.500 hores de sol anuals de mitjana, la qual cosa ens converteix en un lloc idoni per generar energia neta mitjançant aquest recurs." En el cas concret de la Comunitat de Madrid, Donoso va recordar que la capital destaca entre les europees per ser aquella de què més nombre d'hores de sol anuals gaudeix, unes 2.500.
"Com a país, hem de ser conscients de l'oportunitat que suposa tenir accés a una energia tan barata. Disposar de sol i terreny per ubicar instal·lacions fotovoltaiques a un baix preu ens dona un avantatge competitiu davant els països del nostre entorn", va insistir el portaveu d'UNEF.
És més, va indicar que la fotovoltaica ajuda a reduir els costos d'energia d'Espanya amb uns preus d'electricitat més competitius, ja que el model escollit pel Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic per liquidar aquesta energia mitjançant les subhastes de renovables implica que el preu que pagaran els compradors al mercat es veurà automàticament reduït i aquesta reducció es traslladarà directament als consumidors.
Per aquesta raó, UNEF va celebrar l'aprovació fa gairebé un any del Reial Decret 477/2021, pel qual es va donar llum verda a la concessió directa a les comunitats autònomes i a les ciutats de Ceuta i Melilla d'ajuts per a l'execució de diversos programes d'incentius lligats a l'autoconsum i a l'emmagatzemament amb fonts d'energia renovable, donat el seu impacte en el desplegament de l'autoconsum.
Tal com assenyala l'associació d'empreses del sector fotovoltaic, el programa preveu 600 milions d'euros ampliables a 1.320 milions en ajuts a autoconsum, emmagatzemament darrere de comptador i climatització i aigua calenta amb renovables.
Aquests fons estan regionalitzats i s'inclou un apartat que permet a cada comunitat autònoma disposar de part dels fons per a contractació de personal que agiliti la tramitació de les subvencions. En el cas concret de Madrid, el programa d'ajuts a l'autoconsum del pla de recuperació va atorgar 91 milions d'euros a la Comunitat de Madrid, dels quals s'han destinat ja 87 milions d'euros que permetrien desplegar entorn de 288 MW (és a dir, multiplicar per quatre l'actual potència), que suposaran de l'ordre de 203 milions d'euros d'inversió i més de 700 llocs de treball en instal·lació, muntatge i distribució d'equips, segons dades d'UNEF.