Un grup de manifestants s'ha concentrat aquest dimarts davant la Prefectura de la policia espanyola de la Via Laietana de Barcelona per exigir el seu tancament, en ser un espai de repressió de la dissidència durant la dictadura de Francisco Franco. Els protestants, convocats per l'organització Comissió per la Dignitat, s'han plantat a les portes de la comissaria per reclamar que l'edifici s'entregui a les institucions catalanes amb l'objectiu de convertir-lo en un centre de memòria i reparació. "No volem una comissaria, volem un centre d'interpretació i memòria de la repressió", mostra el cartell de la convocatòria. Durant la mobilització, s'han vist pancartes amb el lema 'La casa dels horrors. Via Laietana repressió i tortura', així com diferents cartells mostrant el seu rebuig a l'actual ús d'aquest espai. De fet, des de l'organització apunten que és necessari denunciar "els torturadors, les tortures, les vexacions i els maltractaments" que es van viure en aquest centre durant el franquisme.
Ara devant de la Jefatura Superior de Policia de Via Laietana 43.
— JDD (@JDDCAT) December 6, 2022
Volem aquet edifici per un museu de memòria historica de les tortures del Estat Espanyol.@ComissDignitat pic.twitter.com/RfwKqhOxAd
Més gent que mai exigint el tancament de la vergonyosa Comissaria de Laietana on tanta gent han torturat malgrat el senyor Illa sembla voler-ho negar i la vulgui mantenir oberta. @jaumecollboni @salvadorilla @ComissDignitat @catmemoria pic.twitter.com/nARXNPTYyA
— ToniStrubellTrueta🎗️República Catalana (@tonistrubellt) December 6, 2022
🛑Aquest vespre a Via Laietana 43.
— Persones Represaliades (@p_represaliades) December 6, 2022
No ens aturaran!
No ens aturarem!#ProuRepressió #NosaltresAcusem #LluitemiGuanyem #Independència pic.twitter.com/Kdb3wREdKj
Una crida internacional
El reclam per reconvertir la comissaria de Via Laietana no és només català, sinó que s'ha convertit en una demanda a escala internacional. Una desena d'entitats catalanes, com ara Irídia, la Comissió de la Dignitat i Òmnium Cultural, van engegar una campanya sota el nom 'Via Laietana 43. Fem Justícia, fem memòria' i un total de 176 entitats d’una vintena de països s’hi van adherir. En un acte celebrat a Barcelona el passat 20 de novembre, Àlvaro Ahumada, director de la Corporación Parque por la Paz Villa Grimaldi de Xile, va representar aquest suport internacional assegurant que "no es pot mirar al futur sense resoldre els problemes del passat i fer justícia; les lluites són permanents".
Precisament, les entitats impulsores d'aquesta campanya també van presentar la primera querella contra sis torturadors de Via Laietana a Carles Vallejo, sindicalista de la SEAT. Es tracta de la primera querella que s'entrega als jutjats catalans i espanyols després de l'entrada en vigor de la nova Llei de Memòria espanyola.