La presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, ha instat tots els governs locals abordar el debat sobre la gestió municipal de l'aigua durant la seva participació a Hàbitat III, la Conferència d'Habitatge i Desenvolupament Urbà Sostenible que Nacions Unides celebra a Quito (Equador).
La presidenta de la Diputació de Barcelona ha defensat el paper dels municipis en la gestió de l'aigua, un bé que ha definit com a “escàs, però també com un dret del ciutadà”. En aquest sentit, Conesa ha assegurat que “el cicle de l'aigua s'ha de tractar com un cicle complet: tan important és l'accés a l'aigua potable com el seu sanejament i, per tant, tan importants són les infraestructures de sanejament com les d'accés”.
En la seva intervenció a la sessió, organitzada per l'Aliança Global d'Operadors d'Aigua (GWOPA) de les Nacions Unides, la presidenta de la Diputació de Barcelona també ha explicat la importància de “gestionar l'aigua directament des de la municipalitat, en línia amb el model que ja estem treballant en molts municipis a través de la col·laboració público-privada”. Conesa també ha reivindicat com a “imprescindible” la transparència en la gestió de l'aigua. “Només des de la transparència es pot vincular el ciutadà amb la seva responsabilitat en l'ús de l'aigua”, ha explicat, “el ciutadà ha de saber què paga. Si dins de l'impost de l'aigua està pagant una part del sanejament, també ho ha de saber”.
Garantir la Nova Agenda Urbana des dels municipis
Durant la darrera jornada a Quito, Conesa també ha defensat el paper dels municipis per l'acompliment dels objectius de la Nova Agenda Urbana de les Nacions Unides. “No els podrem gestionar si no és des d'un model de governança democràtica, participativa i multinivell”, ha explicat.
Durant la seva intervenció al Diàleg Polític sobre Governança Urbana –organitzat per la London School of Economics i la CGLU- Mercè Conesa ha afegit que “la lluita contra la pobresa, l'oportunitat de progrés per a tots els pobles i ciutats, la sostenibilitat, la lluita contra el canvi climàtic... tot això només passarà a partir de l'acció de tots i cadascun dels ciutadans i ciutadanes. Si no els apoderem perquè puguin canviar els seus hàbits des del lloc de residència ho tindrem molt complicat per aplicar la Nova Agenda Urbana”.
En la part final del seu viatge a Quito, Mercè Conesa també s'ha reunit amb el nou president de la Xarxa Mundial de Ciutats i Governs Locals, Metropolitans i Regionals (CGLU), Parks Tau. Ex-alcalde de Johannesburg i actual president de l'Associació de Municipis Sudafricans, Parks Tau ostenta la presidència de la CGLU des que el Consell Mundial de l'entitat, amb el vot favorable de la Diputació de Barcelona, el va escollir la setmana passada a Bogotà.