El confinament comarcal i totes les mesures s'allarguen una setmana més. Tot i la contenció de les dades i la constatació que les sortides de Setmana Santa han tingut poca repercussió.

Després de dies especulant sobre l'aixecament del confinament comarcal i el confinament per vagueries, avui, hores abans de l'anunci oficial, s'ha filtrat que el confinament comarcal seguirà una setmana més. I tota la resta de mesures, també. Entre elles, el toc de queda que no es preveu canviar fins que s'aixequi l'estat d'alarma el 9 de maig.

El que preocupa són les UCI i la tensió del sistema sanitari. Es vol una "desescalada lenta però segura" i que no faci entrar en col·lapse els hospitals que mica en mica, molt mica en mica, compaginen l'atenció als pacients Covid-19 amb la resta de patologies, algunes d'elles, molt afectades durant el darrer any de pandèmia.

Actualment hi ha 400 llits de crítics a les UCI destinats a pacients Covid. Segons Marc Rementol, Secretari General de Salut, "ja s'ha hagut de fer adaptacions de les programacions" i ha justificat la prorroga del confinament comarcal "per consolidar l'estabilització dels indicadors assistencials". Rementol destaca que cal una "marcada disminució i regressió per afrontar de nou el procés d'obertura que tant necessiten els nostres sectors a Catalunya".

 

El toc de queda es manté fisn el 9 de maig, però quan s'aixequi l'estat d'alarma serà impossible aplicar-lo per llei. Per tant caldrà buscar alternatives. De fet, Rementol ha explicat que s'estan buscant "alternatives normatives" que substitueixin aquest tancament nocturn que fa mesos que dura i que vulnera un dret fonamental i que té com a objectiu reduir la interacció social.

La ciutadania ho fa bé

Des del final de Setmana Santa fins ara s'ha atribuït el tancament comarcal al comportament de la ciutadania durant les vacances, però avui les dades tomben aquesta actitud del Govern.

"El gran gruix de la ciutadania està complint sinó no s'entendrien les dades", ha dit el conseller d'Interior, Miquel Sàmper que, també, ha destacat que "la mobilitat no és un problema". Sàmper ha concretat que el que era realment important durant la Setmana Santa era "fer les coses ben fetes allò on anéssim".

 

El Govern recomana no anar a Andorra 

"Malaurdament no podem fer res" ha dit el conseller d'Interior sobre els desplaçaments a Andorra que hi podria haver aquest cap de setmana.

"És una norma de rang estatal", ha dit Miquel Sàmper, i per això no poden impedir que la ciutadania es desplaci a Andorra, però si que poden recomanar no anar-hi. 

El Govern ha fet quatre reunions amb el govern d'Andorra i han acordat que els visitants d'Andorra hauran de respectar les mesures de Catalunya i no moure's entre comarques.

"No podem, tot i l'aixopluc legal, deixar d'avertir que no es bo que es produeixi aquesta mobilitat" ha dit Sàmper, que no ha pogut concretar quina és la previsió de desplaçaments a Andorra.