Investigadors de la Universitat de Granada han confirmat a quina ciutat espanyola està enterrat Cristòfor Colom, "de manera definitiva". En la presentació aquest dijous del documental Colón ADN. Su verdadero origen, que pretén resoldre algunes incògnites sobre la seva figura, el catedràtic de Medicina Legal José Antonio Lorente ha anunciat que les restes enterrades a la Catedral de Sevilla són del navegant. Ara bé, la cosa no s'acaba aquí: la pel·lícula s'emetrà aquest dissabte 12 d'octubre a RTVE i revelarà d'on era Colom, amb motiu del Dia de la Hispanitat.

El responsable de la investigació ha destacat que, pel que fa a la fiabilitat genètica, és "una fiabilitat pràcticament absoluta". "L'ADN ha estat replicat per diferents laboratoris i així serà publicat en una revista científica internacional, que és el que fem els científics quan tenim un resultat que volem compartir", ha subratllat. En els primers estudis del 2003, 2004 i 2005 es parlava d'una "compatibilitat possible" que els ossos fossin de Colom, però es tractava d'una probabilitat baixa perquè no hi havia prou quantitat d'ADN. "Avui s'ha pogut comprovar amb unes tecnologies noves, de manera que queda definitivament afiançada aquesta teoria prèvia parcial que les restes de Sevilla són de Cristòfor Colom", ha assenyalat.

L'origen de Cristòfor Colom

La recerca encapçalada per Lorente intenta posar llum sobre l'origen del navegant, al voltant del qual hi ha diverses teories: la més estesa i internacionalment acceptada és que era de Gènova (Itàlia), però també s'ha dit que podria ser català, mallorquí, eivissenc, portuguès, noruec o, fins i tot, americà. Ara, el documental respondrà al gran enigma sobre la seva figura: quin va ser el seu vertader origen? De les 25 propostes inicials, han quedat vuit teories finalistes que aporten proves d'ADN per poder comparar. Després de l'estudi i comparativa de restes òssies de personatges històrics de diferents països i regions d'Europa, la recerca ha culminat amb resultats definitius que es revelaran aquest dissabte.

El treball ha inclòs l'anàlisi d'ADN de les restes òssies de Colom, el seu fill Ferran i el seu germà Diego, cosa que determinarà científicament la seva procedència. Pel que fa als ossos, un dels descendents del navegant i duc de Veragua, el vintè Cristòfor Colom, ha advertit que l'esquelet  de Sevilla està incomplet. "Podria ser que part els ossos siguin a República Dominicana?", s'ha preguntat Lorente. En qualsevol cas, les restes que hi ha en el país caribeny "no han estat objecte d'estudi" perquè les autoritats van dir als investigadors que no hi havia dubtes que eren de Colom.

"Reescriure la història"

El descendent de Colom també ha recordat que el navegant "és el personatge sobre el qual més s'ha escrit de tots els personatges històrics", sobretot per "la transcendència del descobriment colombí" el 1492. L'acte també ha comptat amb la presència de la presidenta interina de RTVE, Concepción Cascajosa; el president de la Reial Acadèmia Nacional de Medicina, Eduardo Díaz-Rubio; el director de Cinema i Ficció de RTVE, José Pastor; el director del documental, Regis Francisco López; la productora Ainhoa del Castillo; i la directora de Comunicació i Participació de RTVE, María Eizaguirre.

Per la seva banda, Cascajosa ha considerat que la pel·lícula permetrà "posar llum sobre la història i també reescriure-la". "Crec que fem servir la ciència per fer un gran esdeveniment, un gran esdeveniment televisiu que esperem que tingui força representació posteriorment en altres àmbits", ha dit, a més de traslladar la "satisfacció" de la corporació pública per haver format part d'aquest projecte tan "especial". Eizaguirre ha definit la pel·lícula com un "thriller que segueix una de les recerques històriques més importants i apassionants de tots els temps", mentre que Díaz-Rubio ha parlat de "dia històric". 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!