Tots els consellers d’Interior dels darrers vint anys han anunciat, amb més o menys entusiasme, que s’havia d’abordar un canvi en la llei que regula la policia a Catalunya, la policia local i els Mossos d’Esquadra, la llei 16/1991 i la 10/1994, per aprovar una nova la Llei de la Policia de Catalunya. Avui, en seu parlamentària, el conseller Joan Ignasi Elena, avui titular d’aquest departament, ha anunciat el mateix que els seus predecessors, però ha posat data: passat l’estiu Interior tindrà enllestit un avantprojecte de la Llei de Policia de Catalunya. Elena ho ha fet en el marc de la Comissió d’Estudi del Model Policial que fa setmanes que el Parlament té en marxa i que serveix per escoltar als experts per tal de donar, des de la cambra catalana i des dels partits polítics, les línies de treball que ha de seguir Interior per repensar el model de policia, pensant, segons ha explicat el mateix conseller, en els Mossos de 2030 i on es pugui plasmar l’ADN Mossos.

Pel conseller les dues lleis actuals han quedat obsoletes i és “urgent” per tal de regular, amb una mirada actualitzada, moderna i més semblant a la societat actual, la policia “integral i nacional”, de Catalunya, on també se sumarà la policia local i també el cos d’Agents Rurals, que també s’ha integrat, aquesta legislatura, al departament d’Interior. Catalunya compta, actualment, amb 17.889 agents dels Mossos d’Esquadra i uns 11.000 policies locals, efectius considerablement superiors als que existien l’any 1994, quan es va escriure la llei de la policia que és vigent avui en dia.

Passat l'estiu, primera proposta de la nova Llei de la Policia de Catalunya

El conseller ha anunciat que ja s’ha creat un grup intern d’estudi de la llei i que espera que passat l’estiu estigui enllestit un avantprojecte de llei, que permeti portar la proposta de Llei al Parlament per ser aprovada abans d’acabar l’any. Tot i que està en fase d’elaboració, el conseller ha explicat que la llei implicarà dotar la nova regulació d’una base de legitimació, la diversitat de la societat catalana, la igualtat i la feminització i que servirà també per fer un pas més després d’haver acabat tot el desplegament territorial per terra per fer-ho ara també per mar, aire i en l’espai digital, amb la creació de la cibercomissaria.

Conseller ElenaEl conseller Elena amb el director general de la Policia, Pere Ferrer / Foto: Parlament de Catalunya

El conseller també ha centrat part de les explicacions de les línies de la nova llei en la necessitat de reduir l’ús de la força només al darrer recurs per protegir persones i béns, però sempre prioritzant el diàleg, la mediació i el consens com etapes prèvies a l’ús de la força. Elena també ha volgut explicar que la Llei de la Policia de Catalunya impulsarà la transparència i la rendició de comptes. Els Mossos d’Esquadra i les policies locals “han d’assegurar que la ciutadania pugui accedir a la informació que li permeti valorar-ne el funcionament i el rendiment”. 

“Ser transparent per tal de facilitar la participació crítica de la ciutadania en les polítiques de seguretat i, en particular, en les polítiques policials“, ha assegurat el conseller, si bé sense entrar a fons en com es gestionarà aquesta participació ciutadana en el sistema de seguretat pública o com això quedarà reflectit en el text legal que es preveu aprovar abans d’acabar l’any. 

Junts dispara a la línia de flotació del conseller

El portaveu de Junts a la comissió, Jaume Alonso-Cuevillas, ha disparat contra el conseller assegurant que no havia parlat, en el seu desplegament de la nova llei de la policia de Catalunya, de com es fiscalitzaran les actuacions d’ordre públic que no es fan seguint el protocol o la llei, que si bé, assegura Alonso-Cuevillas, són "estadísticament molt poques, sí que són les que generen més impacte". El conseller, però, en el seu torn de rèplica, ha evitat el cos a cos amb el diputat de Junts, amb qui comparteixen Govern.

Per la seva banda, la CUP i els Comuns, han criticat a Elena la falta actual de transparència al cos i en la publicitat dels protocols que tenen els Mossos d’Esquadra, que, segons els diputats d’esquerra, contradiu els acords dels codis ètics. Ciutadans i Vox han criticat la dependència del Govern i del departament d’Interior dels “antisistema” de la CUP i haver acceptat una comissió d’estudi "que va contra els Mossos d’Esquadra".

 

04032022Comissió emailEl comissari en cap dels Mossos, Josep Maria Estela, ha seguit la intervenció d'Elena / Foto: Parlament de Catalunya

Elena espera el consens per aprovar la Llei

El discurs polític del conseller Elena davant dels diputats de la Comissió d’Estudi del Model Policial ha servit de presentació de les línies bàsiques per on transitarà aquesta nova Llei de la Policia de Catalunya. 

Però el titular d’Interior també ha anunciat que el redactat que s’acabi portant al Parlament haurà de comptar amb el consens dels diputats del Parlament, de tots els actors que participen d’aquest sistema de seguretat i també de les administracions, ja que la nova llei també ha de comptar amb les policies locals però garantint l’autonomia dels ajuntaments, titulars de les policies locals d’arreu del país.