La xifra de mort ha pujat des dels 158 amb què es va tancar el darrer balanç de dijous fins als 202 del primer recompte oficial ofert aquest divendres, però la percepció de tothom és que la xifra tràgica continuarà pujant en els dies vinents, perquè encara hi ha desenes de desapareguts, per no dir centenars, segons quines fonts es consultin. La desesperació de les famílies dels desapareguts i la desolació d’aquells que han perdut els seus éssers estimats en aquesta tragèdia ha contrastat amb la manca de sensibilitat que ha demostrat la consellera de Turisme, Indústria i Innovació, Núria Montes, que ha prohibit als familiars anar a la morgue que la Generalitat valenciana va habilitar dijous a la nit les instal·lacions de Fèria València. Les maneres, el to autoritari i la manca de sensibilitat de la consellera han estat molt criticades a les xarxes socials pels ciutadans i ha indignat els familiars de les persones que estan patint moments difícils perquè no troben els seus éssers estimats.
“Aquí no es lliuraran cossos a famílies, no es permetrà l'accés de familiars a la zona on tenim custodiats tots els morts, així que han d'esperar de forma obligatòria la trucada del jutjat i el lliurament de la documentació pertinent”, ha dit la consellera Montes, qui ha rematat: “Les famílies, el millor lloc on poden esperar les notícies dels seus familiars és als seus domicilis”. Unes paraules, però sobretot la manera de dir-les, que han causat estupor i indignació a les xarxes. Fins i tot, hi ha qui ho ha definit com a “crueltat”, com l’escriptora Núria Cadenes, catalana que viu a València, com diu en el seu perfil del compte a la xarxa X. També Joan Ribó, qui va ser alcalde de València per Compromís, mostrava la seva repulsa, “ràbia i impotència”.
"Que mai no tingueu repòs en cap dels vostres dies/
— núria cadenes (@ncadenes) November 1, 2024
i que en la mort us persegueixin les nostres memòries"
Nuria Montes, consellera de Mazón, la crueltat en 20 segons: pic.twitter.com/TCHZ9YSEm7
Em fa vergonya i ràbia que la Consellera Nuria Montes parle així, en eixos termes autoritaris i sense cap tipus d’empatia als familiars de les víctimes.
— Joan Ribó (@joanribo) November 1, 2024
pic.twitter.com/kGxchbumbl
Esta es Nuria Montes (@NuriaMontes) Consellera del miserable Gobierno de la Comunidad de Valencia, fijaos con qué tono de chula habla a los familiares de las víctimas diciendo que no vayan a la Morgue. Y el Carlos Mazón diciendo a los voluntarios que se vayan. Gentuza. pic.twitter.com/bazpi4mhtM
— DΛVID ƧΣGӨVIΛ🏳️🌈💜🔻 (@dsegoviaatienza) November 1, 2024
¡CÓMO SE PUEDE TENER TAMPOCA EMPATÍA Y SEMEJANTE FALTA DE SENSIBILIDAD!
— Euprepio Padula (@EuprepioPadula) November 1, 2024
Lo habrá dicho con buenas intenciones pero no puede ser ese tono.
Consellera de industria y turismo Nuria Montes: “No vamos a permitir que se acerquen la familias (a la morgue). El mejor sitio donde pueden… pic.twitter.com/bMOdhQUlD7
La manca de sensibilitat de la consellera d’Indústria contrastava amb la que va tenir el dia anterior la consellera de Justícia i Interior, Salomé Pradas, després que s’habilitessin les instal·lacions de la Fèria València com a morgue, quan va assegurar que “estan atenent els familiars de les víctimes "amb la sensibilitat més gran" i que comptaven amb psicòlegs de la Generalitat, de les oficines d'ajuda a la víctima, i de Creu Roja, que també hi estan col·laborant. Pradas, que va reconèixer la "difícil tasca" dels forenses i fer valdre la col·laboració amb el Ministeri de Justícia per rebre forenses de tot Espanya, va xifrar en 108 els cossos traslladats a l'anatòmic forense, 97 als quals se'ls ha practicat l'autòpsia i 14 persones identificades, dijous a les 19.15 hores.
La desesperació dels familiars dels desapareguts
Saber quants desapareguts hi ha, quan ja han passat tres dies des que es va desfermar la DANA al País Valencià, és la gran incògnita que planeja per tot arreu. El govern valencià es resisteix a donar xifres, perquè donar-les és fer una extrapolació dels morts que es poden comptabilitzar en el balanç final de víctimes que eleva la xifra a números difícils d’assimilar. “Encara no tenim una xifra de desapareguts. Hi ha nombrosos tècnics actualitzant la xifra, encara estem en fase de neteja, per la qual cosa encara no tenim una xifra de desapareguts. Els tècnics ens demanen paciència i no podem donar un número aproximat”, va admetre Carlos Mazón, que creu que donar una xifra seria “enganyosa”.
Són “milers” les trucades que ha rebut el telèfon d’atenció per familiars de desapareguts, però les autoritats també expliquen que aquesta xifra es va actualitzant segons avancen els esdeveniments, o segons es va recuperant la cobertura telefònica, per això, Mazón demana que "si hi ha hagut 6.000, 7.000, 8.000, 9.000, 10.000 trucades, a mesura que es va recuperant la cobertura en alguns municipis, per favor que continuïn comunicant que va apareixent gent, per treure-la del llistat de desapareguts”. Aquesta neteja que fan els tècnics es basa a treure de la llista de desapareguts a aquells que van apareixent “a mesura que donen senyals de vida o tenen cobertura” i poden avisar que encara són vius.
Arguments per l'esperança
La recuperació de les comunicacions és el principal argument per a l’esperança, però hi ha d’altres que van témer que els desapareguts s’acabin convertint en morts quan les tasques de neteja prosperin, i s’arribin a revisar tots els vehicles que es troben encara apilats a les carreteres i que van tenir centenars de conductors atrapats, o els que han estat arrossegats per les riades o han caigut als barrancs. Això és el que es tem l’alcaldessa de Xiva, Amparo Fuster, que ja preveu que en el seu municipi hi haurà “centenars de morts”, per la quantitat de cotxes caiguts des de la carretera, i perquè “cada vegada que es fica un gos o una pala al fang apareixen cossos”.
La prioritat dels serveis d’emergència és obrir totes aquelles vies de comunicació terrestre per poder trobar a les persones que es donen per desaparegudes. Els familiars pateixen una gran impotència, perquè no poden anar a buscar-les, no saben on trobar-les i només poden recórrer a les associacions expertes, com SOS Desaparecidos, que també ha demanat la col·laboració ciutadana per trobar les persones que han penjat a les seves xarxes socials. També demanen l’esborrament dels missatges que es difonen quan les víctimes són localitzades amb vida o mortes. “Si se soluciona aquesta situació esborrin el missatge i així s'evita que milers de persones intentin posar-se en contacte amb els serveis d'emergència per la mateixa petició ja solucionada”, afirma un tuit de l'associació.