L'ús de les xarxes socials per part dels menors preocupa a pares d'arreu del món, sobretot quan la majoria d'adults no han crescut amb aquestes tecnologies i es preocupen perquè els seus fills no se sobreexposin. El neguit prové d'un risc real, i és que un de cada cinc menors ha rebut sol·licituds sexuals mentre navegaven per internet, una problemàtica que no ha fet més que augmentar al llarg dels darrers anys. Això és el que ha alertat Irene Montiel, professora del grau de Criminologia de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), amb motiu del Dia Mundial per a la Prevenció contra l'Abús Infantil el 18 de novembre. A més, aquest diumenge dia 20 se celebra el Dia Mundial de la Infància, i per això ens fem ressò dels consells que podrien evitar que un menor pateixi abusos a través de les xarxes socials.
Pressions a menors per fer sèxting
Les dades són veritablement preocupants. A banda de les sol·licituds de caràcter sexual, es calcula que dos de cada tres que menors practiquen sèxting (intercanvi d'imatges íntimes) ho fa sota pressió o coacció, segons l'especialista de la UOC. També és especialment preocupant el factor d'anonimat que atorguen les xarxes i el potencial per enganyar els nens que les empren. Un estudi d'Unicef recollit per la mateixa universitat revela que només el 36 % dels 10.000 joves entrevistats afirma que poden distingir amb certesa les persones que menteixen sobre la seva identitat a les xarxes. En aquest sentit, la professora Montiel alerta que "l'asimetria d'edat, de poder o de posició, o qualsevol forma de coacció en la interacció, defineixen una situació com a abusiva".
Com es pot prevenir el grooming?
Davant els riscs quan els fills comencen a fer ús de les xarxes, Montiel dona alguns consells per poder educar-los a fer-ho amb seguretat. En primer lloc, recomana parlar obertament amb els menors sobre què es poden trobar quan naveguen per internet i a reconèixer els senyals per prevenir el grooming, o la corrupció de menors per internet. "Per fer-ho, és imprescindible oferir-los una educació sexoafectiva adequada", assegura l'experta, i ensenyar-los amb exemples com són les "relacions saludables". De la mateixa manera, s'ha de formar els infants sobre l'ús de les xarxes i supervisar-ne l'ús, afegeix Vanesa Rodríguez, professora dels Estudis de Psicologia i Ciències de l'Educació de la UOC. Per tal d'establir aquesta comunicació amb els fills, en cap cas cal transmetre'ls una sensació de por, de la mateixa manera que "no sempre cal parlar-ne directament" del tema. Segons Rodríguez, l'essencial és "interessar-se per les seves relacions i també fer-los partícips de les nostres" a la fi que aprenguin a "detectar situacions que sobrepassen els límits d'una relació saludable".
Com supervisar els nens a internet
A més a més, és important "establir mesures de protecció" als dispositius tecnològics per evitar exposar-los als racons de les xarxes on poder ser víctimes d'abusos. "S'ha d'evitar que navegui sense cap supervisió per aquests ciberespais", insisteix Montiel. En aquest sentit, existeixen aplicacions de control parental, com ara Family Link, Qustodio o SecureKids. Segons Montiel, aquestes eines "poden ajudar les famílies a establir limitacions de diferents tipus (com ara de temps, continguts, aplicacions permeses, etc.) i, a més, supervisen l'activitat dels menors". El Portal de Menors de l'Oficina de Seguretat de l'Internauta posa a disposició de les famílies llistes d'aplicacions que ajuden a controlar les pàgines web, recomanacions per crear una escola i una llar cibersegures, i una guia completa per a un ús responsable i segur d'internet.