El Ple del Tribunal Constitucional ha avalat la reforma de la llei de l'avortament que permet a les joves menors de 16 i 17 anys interrompre l'embaràs sense consentiment patern. A més, la reforma estableix que els hospitals públics siguin centres de referència per a aquesta pràctica. El Constitucional ha rebutjat el recurs de Vox amb els set vots a favor de la majoria progressista enfront dels quatre de la minoria conservadora, idèntic resultat al de fa just un any quan el tribunal va avalar la llei de terminis, impulsada pel govern de José Luis Rodríguez Zapatero. Tanmateix, els magistrats Concepción Espejel, Enrique Arnaldo, César Tolosa i Ricardo Enríquez, de l'ala conservadora, han anunciat vot particular en contra de la decisió de la majoria.

Llei d'avortament

Un nou cop del Constitucional a Vox. Els de Santiago Abascal van portar la llei de l'avortament al tribunal en considerar que vulnera els principis de llibertat, pluralitat i legalitat, i els drets a la vida, a la igualtat i a la llibertat ideològica. El febrer de 2023 el Congrés va aprovar definitivament la reforma —amb vots en contra de PP i Vox— que suposava que les menors de 16 i 17 anys poguessin decidir sobre l'avortament sense necessitat de comptar amb el permís dels progenitors. El text recull la creació d'un registre d'objectors de consciència per al personal sanitari i elimina l'obligació d'informar la dona sobre les prestacions i ajudes de suport a la maternitat, així com l'eliminació dels tres dies de reflexió, i blinda l'avortament enfront de protocols antiavortistes com el que va proposar Vox a Castella i Lleó.

Un altre dels canvis fa referència als comitès clínics de metges encarregats de dirimir la interrupció de l'embaràs a partir de les 22 setmanes de gestació. La nova llei estableix també que els objectors de consciència que integrin el registre d'objector de la interrupció de l'embaràs, o hagin format part en els 3 últims anys, no podran integrar aquests comitès. A més, els professionals sanitaris que estiguin implicats i rebutgin interrompre un embaràs per raons de consciència hauran d'indicar el seu posicionament per escrit i amb antelació, però sense que segons recull la normativa això "pugui menyscabar el dret humà a la vida, la salut i la llibertat de les dones que decideixin interrompre el seu embaràs".