El nom de Fbex sonarà en els propers dies i setmanes, ja que es tracta de la constructora que va acabar de construir el 2008 l'edifici que aquest dijous ha quedat calcinat després d'un incendi devastador que ha consumit la façana a una gran velocitat. La promotora va començar a construir l'edifici de València el 2005, en plena bombolla immobiliària, però el 2010 va entrar en concurs de creditors. Ara, gairebé vint anys després, l'edifici de la zona de Nou Campanar de València ha quedat completament reduït a cendres.
🔴 Incendi en un edifici a València, DIRECTE | Última hora dels morts i desapareguts
Segons explica Eldiario.es, l'empresa promotora venia els apartaments des de la seva oficina comercial al carrer del Marquès de Sotelo de València. Fbex, recorda el digital, va créixer molt durant la bombolla immobiliària, però va caure amb la crisi del maó deixant un deute d'uns 500 milions d'euros, fonamentalment amb entitats de crèdit, que la van refinançar posteriorment, i de 27,7 milions amb administracions públiques. Fbex es va declarar insolvent, cosa que permet entrar en un termini preconcursal en què compten amb un termini màxim de quatre mesos per negociar amb els seus creditors sense declarar-se en concurs i evitant el risc que li sol·licitin un concurs necessari. Una vegada superat aquell termini, com que no va aconseguir l'acord de finançament, va presentar concurs de creditors.
La promotora es va fundar a Barcelona el 1918 i durant la bombolla immobiliària va iniciar un pla estratègic d'expansió i desenvolupament, arribant a tenir 300 empleats. Fbex operava als mercats de Catalunya, Balears, Múrcia i el País Valencià i va ser el 2010 quan es va registrar el seu últim exercici declarat, que va tancar amb uns resultats negatius de 156.944 euros.
Acaba la promoció de Nou Campanar
El 2008, quan va acabar la promoció incendiada de Nou Campanar, el deute estava disparat fins als 1.500 milions de palanquejament consolidat. El citat digital, que ha tingut accés a la memòria dels últims comptes anuals dipositats al Registre Mercantil per part de Fbex, explica que aquesta va patir un "col·lapse financer" que va paralitzar la seva activitat immobiliària i el 2010 va entrar en concurs de creditors. L'accionariat de la promotora estava controlat majoritàriament per un administrador únic, Juan Parada Henares, que posseïa el 49,07%, a més d'un 23,28% a través de Gestió i Tramitació d'Habitatges SL i d'un 9,69% amb la firma JP Sica SL. La resta estava en mans d'altres socis minoritaris que comptaven amb el 17,96% de les participacions restants.
Així es promocionava l'edifici incendiat
La promotora destacava en el seu vídeo promocional que tenia "façanes revestides d'un innovador material d'alumini". En el vídeo de la promotora s'explicava que es tractava de dos edificis "avantguardistes i singulars units per un espectacular ascensor panoràmic", amb la "màxima qualitat" als materials de construcció, amb modernes instal·lacions i "rigorosos controls de qualitat durant tot el procés d'edificació". L'arquitecte i diputat socialista a les Corts, David Calvo, ha assenyalat al seu compte d'X que en aquest vídeo de fa 17 anys de la promotora "es van oblidar de dir que cada plafó només tenia 0,5 mil·límetres d'alumini, davant 5 mil·límetres de polietilè massís."
Precisament, el poliuretà utilitzat al revestiment de les façanes es considera que ha facilitat la ràpida propagació de les flames d'aquests edificis, segons ha explicat l'experta en peritatges Esther Puchades, per a qui aquest sinistre marcarà "un abans i un després" a Espanya en l'ús d'aquest material en la construcció.