Les consultes als Mossos d'Esquadra sobre ciberdelictes i estafes han augmentat un 50% des de l'inici de la pandèmia, una situació d'excepcionalitat que els cibercriminals encaren com si es tractés d'una "gran campanya" per llançar atacs generalitzats amb la temàtica de la Covid-19.
Raül Roca, de la unitat de ciberdelictes de la policia catalana i professor en aquesta matèria a la Universitat de Barcelona, ha explicat a Efe que les consultes ciutadanes sobre aquesta tipologia de delictes a la bústia dels Mossos s'han disparat fins al 50%, tot i que ha precisat que encara és aviat per fer balanç de denúncies, ja que en ser presencials a les comissaries aquestes han baixat a causa de la pandèmia del coronavirus.
Els ciberdelinqüents, subratlla Roca, estan aprofitant aquesta situació d'excepcionalitat com si es tractés d'una "gran campanya", semblant a la de Nadal o el Black Friday, per llançar atacs generalitzats relacionats principalment amb la temàtica de la Covid-19, ja que en aquest context la "capacitat d'engany" dels cibercriminals és "superior" i, per tant, també ho és "el seu èxit" de benefici.
Aquest expert de ciberdelinqüència dels Mossos explica que els mètodes utilitzats pels estafadors són en general els habituals, així que el que ha canviat és la temàtica, que ara està vinculada sobretot al coronavirus, amb eines amb les quals els estafadors busquen "infectar el màxim de gent possible ".
Correus electrònics, enllaços i fitxers "maliciosos", documents, pàgines fraudulentes que sovint es fan passar per oficials, noves aplicacions mòbils sobre la Covid-19, dominis o whatsapps són les principals eines que estan emprant els cibercriminals per estafar els catalans en plena pandèmia.
Amb aquestes eines, els estafadors o bé accedeixen a les credencials i dades bancàries de les víctimes o bé "infecten i comprometen" els ordinadors amb l'objectiu de "controlar-los", ja sigui per extorsionar el propietari, per "atacar" un servidor concret o per cometre delictes, entre altres actes il·lícits.
Els delinqüents "no han creat noves tècniques —d'estafa—, s'han adaptat a les circumstàncies d'excepcionalitat en tractar-se d'una temàtica sensible", recalca l'agent de la Unitat de ciberdelictes dels Mossos.
Roca ha citat com a exemples pràctics d'aquests ciberatacs una aplicació concreta sobre el coronavirus en què ofereixen a les possibles víctimes informació sobre si hi ha persones contagiades a prop del seu domicili o com evoluciona la malaltia.
Per a això, a les persones estafades els fan fer un ingrés de 0,75 cèntims per rebre aquesta informació, i d'aquesta manera les víctimes faciliten les seves dades bancàries als ciberdelinqüents.
Els Mossos també alerten especialment sobre els enllaços per fer donacions o sobre totes aquelles webs amb aparença d'oficials en què s'adjunten enllaços o documents, incloses algunes que simulen ser de l'administració o d'hospitals.
En les "infeccions" a ordinadors, com a exemple pràctic, hi ha casos en què els cibercriminals fan xantatge a la víctima perquè pagui si vol "recuperar el control" del seu dispositiu, assenyala aquest expert dels Mossos.
També s'ha produït "segrest de dades" dels dispositius de les víctimes d'aquests ciberdelinqüents després de fer un ingrés amb la moneda virtual, assenyala aquest expert.
Roca explica que el perfil majoritari de les víctimes "més vulnerables" són persones amb accés a internet, coneixedores de les seves eines i, sobretot, persones "no conscienciades i confiades": "La conscienciació i la responsabilitat són la millor eina per prevenir aquests ciberatacs", recalca Roca.
Per això, els Mossos aconsellen als ciutadans utilitzar sempre els canals oficials d'informació, no facilitar les dades bancàries en correus electrònics, no obrir enllaços o documents de remitents desconeguts i no descarregar aplicacions que no siguin les oficials.
En canvi, i en un context en què els comerços estan tancats amb l'excepció dels d'alimentació, fet que fa que les compres en línia s'hagin incrementat substancialment, no s'aprecia en paral·lel i a priori un augment destacable dels delictes.
Amb tot, s'ha detectat algun cas en el qual si es fa una compra recurrent en una pàgina concreta, els cibercriminals han arribat a suplantar les empreses de logística i de missatgeria per estafar els ciutadans dirigint-los a un enllaç concret per obtenir les seves dades bancàries.