Els ciutadans responen a la sequera. Les xifres evidencien la conscienciació que hi ha hagut entre els catalans sobre la greu situació que travessa el país. En el conjunt de Catalunya, hi ha hagut un descens notable de l'ús d'aigua, que és especialment remarcable en el cas del sistema Ter-Llobregat. Aquest territori està format per un total de 202 municipis que es troben majoritàriament en comarques de les províncies de Barcelona i Girona (i que, de fet, inclouen ambdues ciutats, així com l'àrea metropolitana de Barcelona i el litoral). És aquí on el consum d'aigua ha caigut gairebé un 10% en només un any.
El descens, que és del 9,73%, s'ha produït entre el febrer del 2023 i el febrer del 2024, i fa referència als usos municipals (això inclou l'ús domèstic, però també a les activitats econòmiques com restaurants i hotels, i equipaments com hotels). Durant aquest període de temps, el volum diari ha passat de ser 873.192 hm³ a 788.213. Això significa que actualment els habitants del sistema Ter-Llobregat consumeixen 166 litres per habitant i dia. Cal recordar que aquest territori es troba actualment en fase d'emergència per sequera, amb un límit de consum diari se situa en 200 litres, de manera que la ciutadania està clarament per sota d'aquest llindar.
En roda de premsa després de la reunió de la Comissió Interdepartamental de la Sequera, la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha agraït als catalans l'esforç "continuat i objectiu" per estalviar aigua. "Totes les unitats que avui estan en emergència estan gastant menys aigua que l'any anterior", ha explicat. "Aquesta és una prova objectiva que tots i cadascun dels nostres gestos sumen per economitzar l'aigua".
128 milions per a fuites d'aigua
D'altra banda, el consell d'administració de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha aprovat aquest dimarts un increment de vuit milions d'euros del pressupost per a la línia d'ajuts destinada a millorar l'eficiència de les xarxes municipals. En total seran 128 milions, que arribaran a 707 municipis en forma de 824 subvencions. L'ACA ha decidit ampliar la partida inicial de 120 milions per tal d'acollir totes les peticions que compleixen amb els requisits fixats a la base de convocatòria. Les actuacions principals seran per reduir pèrdues en la xarxa, però també es faran rehabilitacions o impermeabilitzacions de dipòsits, digitalització de xarxes en baixa i campanyes de recerca i reparació de fuites.
En concret, el 59% dels ajuts (679) serviran per reduir les pèrdues, prop del 26% (299) per a la digitalització de xarxa en baixa, més d'un 8% (94) per fer campanyes de recerca i reparació de fuites i un 7% (81) per a la rehabilitació i impermeabilització de dipòsits. Una subvenció pot servir per a resoldre més d'una problemàtica i, per tant, poden incloure més d'una tipologia d'actuació. Les comarques de Barcelona són les que rebran més ajuts.