La contaminació de l'aire té un impacte cada cop més important a la salut de les persones i ja ha esdevingut el segon factor de risc de mort al món, al davant del tabac i només al darrere de les malalties cardiovasculars. Aquesta problemàtica va provocar 8,1 milions de morts al món durant el 2021, segons revela l'últim informe sobre l'Estat de l'Aire al Món, publicat aquest dimecres i elaborat per l'Institut d'Efectes sobre la Salut (HEI, per les seves sigles en anglès) i l'Institut per a les Mètriques i Avaluació de la Salut (IHME) en col·laboració amb UNICEF i científics de la Universitat de la Columbia Britànica. Els infants menors de 5 anys també són dels més damnificats per aquest problema, ja que és el segon factor de risc, al davant de la malnutrició. Unicef alerta que els nens i nenes són “especialment vulnerables” pels efectes sobre la seva salut, amb repercussions com “el naixement prematur, el baix pes en néixer, l'asma i les malalties pulmonars”. L'objectiu dels autors de l'informe és “entendre els riscos als quals s'enfronten diferents grups de població i els impactes dels diferents contaminants” per a dur a terme “accions informades que puguin salvar vides”.

Un problema per a la infància

L'exposició a la contaminació atmosfèrica es va relacionar amb més de 700.000 morts d'infants menors de cinc anys durant el 2021 i Unicef en vincula una gran part a la pràctica de cuinar en interiors amb amb combustibles contaminants, sobretot a l'Àfrica i l'Àsia. L'estudi també revela que la taxa de mortalitat vinculada a la contaminació atmosfèrica en menors de cinc anys a l'Àfrica oriental, occidental, central i meridional és 100 vegades superior a la dels seus homòlegs en països de renda alta. Els autors destaquen que "la sorprenent xifra de 500.000 d'aquestes morts infantils estava relacionada amb la contaminació de l'aire dins de les llars, pel fet de cuinar-hi amb combustibles contaminants", cosa que succeeix especialment a Àfrica i Àsia. 

La directora executiva adjunta d'UNICEF, Kitty van der Heijden, lamenta que "la nostra inacció està tenint efectes profunds en la pròxima generació, amb repercussions en la salut i el benestar per a tota la vida". I recorda que "malgrat els avenços en la salut maternoinfantil, cada dia moren gairebé 2.000 nens menors de cinc anys per culpa dels efectes que té en la salut la contaminació de l'aire". Tanmateix, d'ençà de l'any 2000, la taxa de mortalitat dels nens més petits de cinc anys ha disminuït un 53% gràcies, sobretot, als esforços destinats a ampliar l'accés a energia neta per a cuinar, així com a millores en l'accés a l'atenció mèdica i la nutrició.

Els principals contaminants

El nou informe, que inclou dades de més de 200 països i territoris del món, revela que els principals contaminants que provoquen aquestes morts són l'ozó i les partícules fines conegudes com a PM2,5. Segons el text, aquestes últimes són les que més contribueixen a la càrrega de malalties per contaminació atmosfèrica arreu del món. La contaminació de l'aire per les PM2,5 prové de la crema de combustibles fòssils i biomassa en sectors com el transport, els habitatges residencials, les centrals elèctriques de carbó, les activitats industrials i els incendis forestals. Així doncs, representarien el 90% —7,8 milions de persones— de les morts derivades de la mala qualitat de l'aire. En concret, les morts que s'atribueixen a l'ozó serien 490.000. L'estudi conclou que gairebé totes les persones de la Terra respiren nivells insalubres de contaminació cada dia, amb conseqüències de gran abast per a la salut.

Per països, els situats a l'Àsia meridional i l'Àfrica oriental, occidental, central i meridional són els que pateixen més malalties relacionades amb la contaminació de l'aire. A més, dos dels països més poblats, l'Índia i la Xina, representen plegats el 55% de les morts mundials per contaminació, amb 2,1 milions i 2,3 milions de morts, respectivament. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!