On llençaries una galleda? I un bolígraf? Tot i que són objectes de plàstic no han d'anar al contenidor groc. En canvi, encara que pugui semblar estrany, sí que hi van les llaunes d'alumini o les capses petites de fusta amb què venen algunes fruites.
Malauradament, al nostre país encara hi ha moltes persones que no reciclen la brossa. Un 46,6% dels residus municipals de 2021 es va recollir de manera selectiva. Això representa un increment del 3,1%, però que encara no és suficient per aturar l'emergència climàtca que vivim actualment. Pel que fa al reciclatge d'envasos lleugers, tan sols ha augmentat un 1% en el darrer any.
La recollida selectiva forma part de les accions que podem fer per lluitar contra els efectes de canvi climàtic, ja que contribueixen a alliberar menys CO2. Si es generen menys residus, calen menys transports i menys tractaments. I, si separem els materials que no podem evitar com a residus, es poden destinar a valorització i utilitzar-se de nou com a matèria primera secundària per disminuir així l’extracció i la importació de matèries verges.
En aquest sentit, el cubell de color groc és normalment la fracció de residus que genera més confusió, ja que sempre ens han dit que hi va "el plàstic". La realitat, però, és que està destinada a envasos lleugers. Què hi va i què no? Ho repassem!
Quins residus hi van?
- Envasos de plàstic (ampolles i garrafes de plàstic, iogurts de plàstic, bosses de plàstic, capses de plàstic, xarxes de fruita, safates de porexpan, envasos de dentífrics, embolcalls de film i plata, envasos de desodorant tipus roll-on...)
- Brics
- Envasos metàl·lics: llaunes de ferro i d'alumini, esprais buits
- Altres envasos lleugers. En general aquells envasos identificats amb el punt verd que no siguin ni de paper ni de vidre (envasos de fusta...)
Quins residus no hi van?
- No es poden abocar la resta de residus que no són envasos encara que siguin de materials reciclables com les galledes de plàstic, les canonades i mànegues de plàstic, etc., en aquests casos s’han de portar a la deixalleria o punt verd.
- No s'han de lliurar envasos plens, ni altres envasos com pots metàl·lics de pintures o productes químics, el destí dels quals ha de ser la deixalleria. Tampoc pneumàtics, petits electrodomèstics o productes d'informàtica que continguin tinta.
Cal recordar que els envasos lleugers també es poden lliurar a la deixalleria.
Per què cal separar els envasos lleugers?
Per una banda, el cartró tipus bric es pot reciclar aprofitant conjuntament els seus components (fabricació d'aglomerat) o bé amb l'aprofitament separat de cada material (reciclatge del paper i valorització energètica del polietilè i l'alumini). D'altra, les llaunes de ferro o les d'alumini són envasos 100% reciclables mitjançant processos de foneria d'acer i alumini.
![envasos llaunes envasos llaunes](/uploads/s1/38/37/95/91/envasos-llaunes_15_630x420.jpeg)
En el cas dels envasos de plàstic es poden reciclar per a la fabricació de bosses de plàstic, mobiliari urbà, senyalització... o bé per a l'obtenció de nous envasos d'ús no alimentari (lleixius, detergents...). En aquest sentit, bàsicament hi ha dos possibles tipus de reciclatge per al plàstic: el mecànic (on els envasos es classifiquen, es trituren i es fonen en grànuls per modificar-los i obtenir les propietats desitjades per crear una nova matèria apta per a aplicacions amb productes reciclats) o a través del reciclatge químic (que permet reduir els plàstics als seus constituents químics bàsics (monòmers), que després poden repolimeritzar-se novament i tornar a esdevenir plàstics). En el cas dels plàstics biodegradables, encara una reduïda minoria, el reciclatge és orgànic, mitjançant fotodegradabilitat i biodegradabilitat.
Tens dubtes amb algun producte? Cerca aquí on ha d'anar
Per a qualsevol dubte que pugui sorgir a l'hora de reciclar, l’Agència de Residus de Catalunya ha desplegat la plataforma en línia residuonvas.cat, una guia completa per a una correcta separació dels residus. Amb aquesta eina podràs resoldre tots els dubtes i separar correctament.