Els Bombers de la Generalitat i els Sapeurs-Pompiers han treballat durant gairebé dos dies per controlar l'incendi que des d'aquest diumenge a les deu del matí afectava a la Catalunya Nord, entre les comarques del Rosselló i de l'Alt Empordà. Ara, cap a les set de la tarda, els efectius d'emergències l'han donat per controlat a Portbou i continuen realitzant les tasques per acabar d'extingir-lo completament. El foc ha cremat unes 900 hectàrees a la zona nord-catalana, on ha estat donat per controlat aquest matí, i unes 115 al Principat. El vent de tramuntana ha complicat molt la lluita contra les flames i ha estat un dels principals detonants que han fet arribar l'incendi fins a la localitat de la Costa Brava.
El Ministre de l'Interior francès, Gérald Darmanin, s'ha traslladat fins a la zona de l'incendi al Rosselló i ha qualificat de "desastre ecològic" la crema d'unes 900 hectàrees de vegetació a la Catalunya Nord. Però també ha anunciat que el foc a la banda nord estava sota control poc abans de les deu del matí. Ara, unes hores més tard, la part calcinada al paratge natural de Portbou també s'ha donat per controlada pels Bombers de la Generalitat, després d'un vol de reconeixement en helicòpter del subinspector en cap d'intervenció de l'incendi, Jordi Monterde. Poc després ha reunit al seu comandament i han donat per controlat el foc a l'Alt Empordà, on ha calcinat unes 115 hectàrees.
Estabilitzat aquest matí, després de més de 24 hores
Els Bombers de la Generalitat amb deu camions i una quinzena d'equips del GRAF i EPAF, juntament amb uns 600 de bombers de Sapeurs-Pompiers, han treballat al lloc, a les dues bandes de la frontera administrativa. Tot i que l'inici de les flames va donar-se a la comarca del Rosselló i poques hores més tard va estendre's cap a l'Alt Empordà, a Portbou. Les ratxes de vent de 100 quilòmetres per hora han dificultat la lluita contra l'incendi i la seva expansió cap al sud, tot i que els efectius francesos van poder activar inicialment sis avions (quatre Canadairs i dos Dash) que van actuar directament sobre la superfície cremada, mentre que els catalans no s'han pogut enlairar per la forta tramuntana fins aquest dilluns al matí i a la tarda no han estat necessaris, atès el bon desenvolupament de les flames.
Les afectacions els darrers dies també han provocat talls a l'N-260 a Portbou, realitzat pels Mossos d'Esquadra, i va quedar suspesa la circulació de la línia R11 de Rodalies, operada per Renfe. Aquesta primera carretera, que realitza les funcions de pas fronterer cap a França, ha estat reoberta aquesta tarda cap a les sis. També van haver de ser desallotjats diversos veïns de la zona de muntanya de la localitat de l'Alt Empordà i l'Ajuntament de Portbou va habilitar el centre cívic per a les persones que han necessitat refugi i, d'altres, per passar la nit de diumenge a dilluns. A més, pel fum que es podia observar fins i tot des del Cap de Creus, s'han donat instruccions perquè la població i els visitants de la zona no sortissin al carrer sense mascareta i sempre amb precaució.
La nit ha facilitat l'extinció de l'incendi
El fet que aquest matí es donés l'incendi per estabilitzat a Portbou i aquest vespre hagi estat estabilitzat és, en part, per la feina que s'ha pogut portar a terme durant aquesta nit de diumenge a dilluns. Els esforços titànics dels bombers juntament amb menors temperatures nocturnes i el vent en contra han permès que pugui ser apagat properament. Sinó s'haguessin donat aquestes condicions, hauria pogut calcinar milers d'hectàrees i haver-se estès fins al Baix Empordà. Afortunadament, s'ha pogut aturar i s'espera que les tasques posteriors les pròximes hores donin com a resultat l'extinció definitiva del foc. Els Bombers mantenen a la zona diversos camions per evitar que hi hagi alguna represa de les flames i les autoritats franceses estan investigant com s'ha originat l'incendi i si ha estat provocat o va iniciar-se accidentalment al paratge natural del departament dels Pirineus Orientals.
Aquest tipus d'incendis no són habituals a l'abril a Catalunya i els Bombers alerten que l'estiu serà difícil. Precisament perquè si en aquests moments ja es donen aquest tipus de focs, en ple juliol i agost i amb una sequera imperant i perpètua, sense que sembli que vinguin grans pluges, les flames podrien acabar amb grans superfícies forestals quan comenci a pujar la temperatura. Per la qual cosa, tenir cura del medi natural és sempre indispensable i més durant l'època de més calor d'aquest 2023.