A partir de demà el Servei Català de Trànsit activa els controls de drogues i alcohol amb motiu dels dinars i sopars nadalencs de les empreses. El dispositiu especial prenadalenc s'allargarà fins al dissabte, 22 de desembre.
La campanya es farà en coordinació entre els Mossos d'Esquadra i les policies locals i preveu, a més dels controls en les vies urbanes i interurbanes, accions orientades a conscienciar la ciutadania dels riscos que suposa conduir sota els efectes de l’alcohol i les drogues.
Es tracta de la tercera campanya que es fa aquest any centrada en el control de drogues i alcohol i la darrera de les disset campanyes intensives que ha coordinat enguany el Servei Català de Trànsit i que s’han focalitzat en els principals factors de sinistralitat viària.
A la darrera campanya de control de drogues i alcohol, que es va fer el mes de juny, entre el 15 al 24, es van detectar un total de 768 positius per alcoholèmia ―dels quals 623 van ser administratius i 145 penals―. Pel que fa a les proves d’estupefaents, la xifra de positius va ser de 286.
Trànsit recomana, al marge de no beure ni consumir substàncies, utilitzar el transport públic o tenir la figura del conductor alternatiu. Aquella persona del grup d’amics escollida que surt de festa però que no beu i que pot conduir de manera segura.
El pes de la llei
Circular amb una taxa d’alcohol superior a la permesa comporta unes conseqüències administratives. En aquest sentit convé recordar que, per a conductors en general, la taxa màxima d’alcohol permesa per conduir és de 0,25 mg/l en aire espirat (0,5 gr/l en sang). D’altra banda, no poden conduir amb una taxa d'alcohol en aire espirat per litre superior a 0,15 mil·ligrams, o a la sang superior a 0,3 grams per litre, els conductors de vehicles destinats al transport de mercaderies amb massa màxima autoritzada superior a 3.500 kg, de transport de viatgers de més de nou places, de servei públic, de transport escolar o de menors, de transport de mercaderies perilloses, de servei d'urgència, de transports especials, i amb un permís o llicència de conducció d'antiguitat inferior als dos anys.
Pel que fa als estupefaents, no es pot circular amb un vehicle amb presència de drogues a l'organisme.
D’altra banda, el Codi Penal recull entre els delictes contra la seguretat del trànsit la conducció sota la influència de begudes alcohòliques, drogues tòxiques, estupefaents o substàncies psicotròpiques. En tot cas, les conductes delictives són les següents: conduir amb una taxa d’alcohol superior a 0,60 mg/l en aire espirat (1,20 gr/l en sang), conduir sota la influència de les drogues, i la negativa a sotmetre’s a les proves d’alcohol i drogues.
El consum d’alcohol o altres drogues té unes conseqüències tràgiques quan es combina amb la conducció, i es considera un dels principals factors concurrents de la sinistralitat viària. Segons les dades de l'Institut de Medicina Legal del 2017, el 38% dels conductors morts en accidents de trànsit a Catalunya van donar positiu en consum en alguna d’aquestes tres substàncies: alcohol, drogues o psicofàrmacs. En el 30,7% de les víctimes mortals es va detectar presència d’alcohol i en un 13,3%, drogues i/o psicofàrmacs.