El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha declarat contrària a Dret europeu la llei de Castella i Lleó que permet caçar llops tot i que l'estat de conservació d'aquesta espècie sigui "desfavorable o inadequat" a escala nacional. La justícia europea ha recollit en una sentència que la llei autonòmica és contrària a la Directiva europea, ja que el llop no pot ser declarat com a espècie que es pugui caçar en una part del territori d'un estat membre quan el seu estat de conservació a escala nacional sigui desfavorable. Fins ara, el govern autonòmic en mans del Partit Popular no ha valorat els fets.
"El fet que una espècie animal pugui ser objecte de mesures de gestió no implica que el seu estat de conservació sigui favorable", assegura el TJUE que recorda que el 2019 el Govern d'Espanya va informar la Comissió Europea que en el període 2013 a 2018 el llop es trobava en estat de conservació desfavorable a tot el territori nacional.
Recordatori de la regulació
El TJUE ha arribat a recordar en la sentència que la caça es pot fins i tot prohibir si és necessari. La justícia europea apunta que qualsevol decisió per permetre la caça d'una espècie en perill d'extinció ha d'"estar justificada i basar-se en les dades relatives a la vigilància de l'estat de conservació" i critica que les autoritats de Castella i Lleó no tinguessin en compte l'informe estatal del 2019 que reconeixia que el llop es trobava en un estat de conservació desfavorable a tot Espanya.
La situació d'aquestes espècies i la conveniència d'adoptar mesures de gestió s'han de fer d'acord amb l'informe elaborat pels estats membres cada sis anys en virtut de la Directiva europea i basar-se en les dades científiques més recents obtingudes gràcies a la vigilància que els estats membres realitzen.
Així conclou que quan una espècie animal es troba en un estat de conservació desfavorable, les autoritats competents han d'adoptar mesures per millorar l'estat de conservació de l'espècie de què es tracti, de manera que les seves poblacions arribin al futur a un estat de conservació favorable sostenible. En aquest context, demana que quan hi hagi "incertesa sobre els riscos existents per al manteniment d'una espècie en un estat de conservació favorable", prevalgui el principi de cautela i es prenguin mesures de protecció, com ara la restricció o la prohibició de caça.
🌳 Estas compromès amb la sostenibilitat del nostre planeta? Nosaltres també. Per això et convidem a la nostra comunitat GreeN on podràs calcular la teva empremta de carboni i reduir-la plantant arbres.