Tot llest a Glasgow per a la Conferència de les Parts de la Convenció Marc de Nacions Unides sobre Canvi Climàtic, més coneguda com a COP26. Aquesta començarà diumenge vinent i el papa Francesc ha volgut enviar un missatge a tots els polítics que participaran de la Conferència. En un missatge difós per la BBC, el pontífex ha demanat que ofereixin "respostes eficaces" i amb urgència a la "crisi ecològica". D'aquesta manera, es podrà oferir, creu el Papa, "esperança concreta a les generacions futures".
Al juliol es va anunciar la intenció del papa Francesc d'assistir aquest proper mes de novembre a Glasgow, però finalment aquesta opció ha quedat descartada. Sense la seva presència física, el Papa ha volgut garantir que el seu missatge de cara aquesta gran cimera quedi clar i des de fa uns mesos està mobilitzant caps d'Estat i altres líders religiosos. El passat 4 d'octubre es va reunir amb alguns d'ells a Roma per fer una crida, juntament amb destacats científics, als participants de la COP26. En la visita del president Joe Biden al Vaticà, part de les seves reunions també es basen en la preocupació d'ambdós per l'emergència climàtica després del negacionisme de Trump.
Un "desafiament"
En el missatge difós avui, el pontífex ha deixat clar que la crisi del clima no pot afrontar-se amb "comportaments d'aïllament, proteccionisme o explotació" sinó que pot representar una "autèntica ocasió de transformació, un veritable punt de conversió, no només en sentit espiritual". Per això, ha insistit que la crisi ecològica suposa un "desafiament" de la civilització "en favor del bé comú" que exigeix a més "un canvi de perspectiva, en la ment i en la mirada, que ha de posar en el centre" la dignitat de tots els éssers humans d'avui i de demà.
El Papa ha volgut afegir que "la lliçó més important que aquestes crisis ens transmeten i que és necessari que construïm junts, perquè no hi ha fronteres, barreres, murs polítics, darrere per poder amagar-se. I ja ho sabem: d'una crisi no surt sols".
Erradicar els conflictes
En aquest sentit, Papa ha instat els líders polítics a posar en pràctica "una renovada coresponsabilitat mundial" que es tradueixi també en una "nova solidaritat fundada en la justícia", basada en "el fet de compartir un destí comun i en la consciència de la unitat de la família humana, projecte de Déu per al món."
Francesc ha assenyalat que la humanitat "mai no ha tingut tants mitjans per assolir aquest objectiu com els que té ara". Per això, veu "fonamental" el compromís de cada un cap aquest "canvi de ruta tan urgent" que requereix un compromís que cal "alimentar també des de la pròpia fe i espiritualitat". Per concloure, ha volgut reclamar "la necessitat d'actuar de manera responsable en favor de la cultura de la cura de la nostra casa comuna i també de nosaltres mateixos, provant d'erradicar les llavors dels conflictes: avidesa, indiferència, ignorància, por, injustícia, inseguretat i violència".
Sense Putin ni Jinping
La cimera del Clima a Glasgow se celebrarà del 31 d'octubre al 12 de novembre amb dues grans absències, la del president xinès, Xi Jinping i el rus, Vladímir Putin. Si bé seguiran les reunions per videoconferència i estaran representats pels seus respectius ministres d'Exteriors, que ni Xi Jinping ni Putin no hagin viatjat a Europa podria suposar una frenada a les negociacions sobre la reducció de les emissions d'efecte d'hivernacle abans de 2050.
Escenari catastròfic
Igual que el Papa, des de l'ONU també han fet una crida, desesperada, als líders mundials que participaran en aquest fòrum polític per revertir l'emissió de gasos amb efecte d'hivernacle. Els compromisos dels països són insuficients per frenar l'emissió de gasos amb efecte d'hivernacle responsables de l'escalfament global, que podria augmentar fins a 2,7 graus centígrads respecte a l'era preindustrial durant aquest segle, per sobre de l'objectiu d'1,5 graus.
És un escenari catastròfic que mostra el gran incompliment global dels acords de París, que xifraven en 1,5 graus l'augment desitjat de temperatura (assumint que hi hauria de forma irreversible) i en 2 graus l'escenari més catastròfic. Ara, no només se superaria el mínim indicat, sinó que sobrepassaríem el màxim imaginat fins al moment.