La COP27, més que per prosperar en matèria de prendre mesures contra l'escalfament global, està servint per posar en evidència les desavinences entre països. El president de la cimera i ministre d'Afers Exteriors d'Egipte, Sameh Shoukry, ha defensat l'esborrany d'acord que hi ha sobre la taula, però que segueix sense comptar amb el suport majoritari dels països participants en la cimera. Shoukry considera que l'esborrany és "equilibrat" i que ara aconseguir un final amb acord global "depèn del desig i voluntat de les parts". L'esborrany que ha presentat a totes les parts considera que és "equilibrat" i manté la vigència de limitar l'escalfament global a 1,5 graus, un aspecte que el bloc europeu ha prioritzat fins al punt d'amenaçar de marxar de la cimera si no es compleix.

El president de la cimera ha afirmat que al llarg de la nit d'aquest divendres les negociacions han avançat, però ha confirmat el que ja se sabia, que les negociacions al llarg de tota la cimera "no han avançat en una direcció clara". Shoukry ha afirmat que hi ha "una insatisfacció per igual" entre totes les parts i que en els assumptes crítics les postures segueixen sent allunyades. "Hem treballat tota la nit amb tots els grups de negociació per a escoltar directament els seus interessos, perspectives i on veuen una possible pista d'aterratge on trobar el camí per a continuar i avançar per a reconfortar la nostra dedicació a aquest procés de Nacions Unides per a afrontar els reptes del canvi climàtic", ha manifestat el ministre d'Exteriors egipci.

"Com poden vostès imaginar cap dels grups podria dir que tots els seus interessos estan reflectits, però una gran majoria de les parts m'han indicat que consideren que aquest text és equilibrat i que constitueix un avanç potencial que pot conduir al consens", ha manifestat en el primer dia de pròrroga d'una cimera que hauria d'haver acabat aquest divendres després de 15 dies de negociacions. "El món ens està observant. Necessitem flexibilitat per a satisfer de manera igualitària a totes les parts. Crec que els textos suposen una aproximació a l'equilibri entre les parts, els seus interessos i posicions mostrades", ha instat. Tot i les aproximacions en les últimes hores de negociació, el ministre egipci i president de la cimera ha admès que "depèn dels estats" arribar a un consens definitiu. "Hi ha solució, però és un esforç que han de fer. Espero que tots vegin els avantatges d'aquest desenvolupament", ha apuntat Shoukry, que ha apel·lat a "cadascuna de les parts" a mostrar la seva pròpia responsabilitat.

El fons d'ajut econòmic, un dels esculls

Un altre dels punts crítics de les negociacions i que ha suposat un distanciament de posicions entre les diferents parts ha estat la proposta de crear un fons d'ajut econòmic per als països pobres que pateixen les conseqüències del canvi climàtic. Aquests països en vies de desenvolupament, que tenen una aportació baixa pel que fa al total de gasos d'efecte hivernacle emesos globalment, estan patint de forma molt agressiva les conseqüències de la desmesurada contaminació de les superpotències mundials. Fins i tot, alguns estudis afirmen que podrien estar perdent un 5% del seu PIB anualment a causa dels efectes del canvi climàtic.

Una de les mesures per les quals el grup dels 27 països europeus ha demostrat més interès ha estat en la creació d'aquest fons. Tot i això, sembla que encara hi ha reticències entre els estats assistents a la COP27 per aprovar aquesta mesura, i un dels fronts oberts és, des del punt de vista de la Unió Europea, aconseguir que la Xina surti del grup de països pobres beneficiaris d'aquest fons d'ajuda econòmica, ja que consideren que des de fa anys ha deixat de ser un país subdesenvolupat i ja és una superpotència mundial, i per això no necessita rebre cap ajut per pal·liar les conseqüències del canvi climàtic. Per altra banda, la Xina també ha estat durant anys, i encara ho és, el país més contaminant del planeta, per la qual cosa el bloc europeu considera que no té dreta a rebre cap ajut en aquesta matèria.

El bloc europeu, a punt de desistir

En les darreres negociacions un dels punts més polèmics ha estat la vigència de l'acord per limitar l'escalfament global a 1,5 graus com a màxim. Els estats europeus, que s'han pronunciat de manera conjunta mitjançant el vicepresident de la Comissió Europea per al Pacte Verd, Frans Timmermans, han expressat que prefereixen "no arribar a cap acord" abans que "adoptar una decisió dolenta". "Estem en la pròrroga. La UE està unida en la nostra ambició d'avançar i construir sobre el que acordem a Glasgow. El nostre missatge als socis és clar: no podem acceptar que els 1,5 graus morin aquí, avui", ha alertat Timmermans.