🌳 Ets compromès amb la sostenibilitat del nostre planeta? Nosaltres també. Per això et convidem a la nostra comunitat GreeN on podràs calcular la teva empremta de carboni i reduir-la plantant arbres.
Un any més centenars de països, lobbies i activistes es convoquen a la Cimera del Clima per tractar de pal·liar els efectes del canvi climàtic. De la mateixa manera, un any més, aquesta cimera està envoltada de polèmica. Des del país amfitrió, fins a la manca d'ambició de les grans potències mundials, el futur del planeta i la humanitat es discuteix entre grans conflictes i contradiccions. Entre tot aquest batibull, què el que podem esperar de la 28a Conferència de les Parts (COP) de la Convenció Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (CMNUCC)?
La COP28: el fòrum clau per decidir sobre el futur del planeta
La COP28 aplega 197 països o entitats sobiranes que s'han adherit a la convenció sobre el canvi climàtic de l'ONU, a més de la Unió Europea (UE). Aquestes parts envien delegats per consensuar mesures i avaluar avenços en els objectius del Protocol de Kyoto o l'Acord de París per lluitar contra el canvi climàtic, limitar les emissions de gasos d'efecte hivernacle, establir mecanismes d'ajuda i compensació per als afectats per la crisi climàtica i impulsar mesures per a una transició energètica justa i equilibrada.
Més enllà de les reunions polítiques i tècniques, la COP28 ofereix un espai on per gairebé dues setmanes es congregaran desenes de milers d'activistes, polítics, líders religiosos i indígenes, empresaris, científics, experts i periodistes, tots abocats a cercar solucions per a aquesta crisi. Tanmateix, el fet que se celebri a Dubai (Emirats Àrabs) i que sovint les veus dels països petits i els activistes climàtics queden ofegades en la presència de grans potències i lobbies empresarials.
A contrarellotge: la COP28 comença sense que es facin els deures
Un element clau d'aquesta COP serà la valoració del compliment de l'Acord de París. Es coneix com a "Balanç Global" i és la primera anàlisi d'acció climàtica que l'ONU porta a terme des de l'entrada en vigor de l'Acord de París, els avenços publicats del qual al setembre assenyalen que el món està "molt lluny" de complir les metes acordades a la capital francesa. És a dir, ja abans que es doni el tret de sortida a la Cimera aquesta comença amb mal peu.
Davant de l'avenç desbocat del canvi climàtic i la inacció institucional general, la Cimera se centrarà en els quatre eixos que ja van marcar la seva antecessora: la mitigació, l'adaptació, el finançament i la col·laboració. Si bé aquests són els eixos, per cada un dels actors que hi participa tenen una prioritat diferent.
Quina és l'agenda política dels països en aquesta COP28?
La mitigació és central per a la UE i els seus Estats membres, que advoquen agressivament per mantenir el límit d'escalfament global en 1,5 graus per sobre de la mitjana de l'era preindustrial, tal com va establir l'Acord de París el 2015. Per fer-ho, demanen directament l'extinció de l'ús de combustibles fòssils.
Però això és anatema per a productors d'hidrocarburs com els Emirats Àrabs Units (EAU), l'amfitrió de la COP28, i molts països pobres, però rics en aquests recursos, que necessiten explotar per poder-se desenvolupar. Defensen que si bé cal retallar l'ús d'hidrocarburs, aquests continuen sent imprescindibles almenys durant la transició a noves fonts d'energia, i per tant cal continuar finançant-ne i impulsant-ne la producció. L'adaptació és, per tant, la clau per a aquests últims, que defensen per exemple un major esforç en desenvolupar tecnologies per pal·liar els efectes de la producció i ús d'hidrocarburs.
Adaptar-se s'ha de fer amb un finançament just i assequible sense que els prestadors, els països desenvolupats, imposin les condicions. Països en desenvolupament sense recursos energètics - i favorables a l'extinció dels hidrocarburs- pressionen per part seva perquè s'estableixi com més aviat millor un fons de pèrdues i danys, el capital dels quals i la seva gestió (qui, com, quan i sota quins criteris es paga), és motiu també de tensions.
Emirats Àrabs: un dels reis del petroli acull la COP28
El país amfitrió, Emirats Àrabs, ha aixecat polseguera en si mateix. La contradicció que un dels principals productors de petroli i, per tant, defensor acèrrim d'endarrerir la reducció del consum de combustibles, aculli la cimera no ha passat pas desapercebuda. Ja no només és que els interessos nacionals dels EAU siguin obertament contraris a alguns dels aspectes més importants de la lluita contra el canvi climàtic, és que és un país que obertament no compleix amb les seves restriccions climàtiques, que va acceptar voluntàriament. Així ho publica The Guardian, que s'ha avançat que els Emirats Àrabs Units infringeix la seva pròpia prohibició de la torsió rutinària de gas.
Per si tot això fos poc, la manca de llibertat d'expressió i protesta als Emirats Àrabs també marca la COP28. Si l'any passat a Egipte es va criticar molt la repressió de les autoritats als activistes climàtics i defensors dels drets humans, aquest any aquesta preocupació es multiplica a Dubai, capital d'un país que és una monarquia federal.