Pot ser que estiguem acostumats a reservar taula en un restaurant, unes butaques al teatre o seients al cinema. Fins i tot, unes vacances a través d'una agència. Però, estem preparats per reservar un bocí de sorra per anar a la platja? Sigui com sigui, és possible que ens hi haguem d'acostumar pel coronavirus. Sense anar més lluny això és el que passarà a Canet d'en Berenguer, València. L'ajuntament ja ha anunciat que aquest estiu només permetrà l'entrada a 5.000 persones prenent el sol diàriament, la meitat del que seria habitual. Els espais s'hauran de reservar a través del mòbil. 

"Aquest estiu serà molt diferent", explica l'alcalde de la ciutat, Pere Joan antoni Chordá a la CNN. "Hi haurà més espai entre el teu veí, com una platja de classe 'executiva'". Així, Canet farà servir un patró de quadrícula per tal de dividir la seva platja en quadrats, cada una separada per dos metres. La separació es farà amb unes xarxes similars a les de les porteries. Ara bé, només es podrà reservar pel matí o per la tarda, no es podran fer reserves de dia sencer.

Per altra banda, a Sanxenxo, Galícia, es permetrà l'accés a la platja per ordre d'arribada, fins a completar l'aforament permès. Tot i això, l'alcalde de la localitat, Telmo Martín, deia també a la CNN que "el turisme és el 80% de la nostra economia. Hem de trobar solucions perquè la nostra gent se senti segura des del punt de vista de la salut. Demano responsabilitat a tots". 

L'aforament màxim serà del 75% i hi haurà una distància de separació de, com a mínim, 1,5 metres a la platja principal. Les limitacions es faran amb l'ajuda de fustes i cordes per formar petits quadrats, i es faran controls d'accés.

Limitacions a Lloret

Aquests dos municipis, però, no són pas els únics que han pres mesures de cara a l'estiu. Lloret de Mar ja va anunciar fa uns dies un pla de control: limitar l'accés i aforament de platges i cales quan es permeti el bany.

A més, també van anunciar que la platja gran i la de Fenals, serà dividida en tres zones: una per a la gent gran, una altra per a les famílies i finalment, una per a joves i adults. 

Són segures les platges?

Les persones que viuen en urbanitzacions, que van a les piscines públiques o les que any rere any passen les seves vacances a la platja hauran d'esperar per saber al cent per cent què passarà amb aquests espais aquest estiu. Ara per ara, encara no hi ha dades fiables que expliquin el comportament del coronavirus a l'aigua o la sorra.

Per aquesta raó, des del govern espanyol i en coordinació amb l'Institut per a la Qualitat Turística Espanyola (ICTE), ha traslladat al CSIC la necessitat de conèixer aquesta circumstància abans de decidir què fer de cara al públic. Es tracta d'una informació essencial per prendre mesures i aquest estudi permetrà saber, entre altres coses, com es comporta el virus a l'aigua.

Una vegada coneguts tots aquests punts, caldria dissenyar protocols i veure com es desinfecta la zona que hagi estat ocupada si des de l'estudi es conclou que hi ha necessitat. Perquè aquesta és una altra qüestió important: si fa falta, com es pot desinfectar l'aigua del mar? I la sorra? Aquest i altres punts són algunes de les claus que està abordant el sector turístic, que es troba immers en aquests dies en l'elaboració d'una sèrie de protocols o especificacions tècniques de caràcter higienicosanitari per a subsectors turístics.

Tot i els dubtes, ara per ara sembla que les dues bases sobre les quals s'assentaran aquestes mesures sanitàries són la seguretat i la viabilitat de la seva implantació. Hi ha moltes preguntes per respondre, des d'aquesta de l'aigua fins a la utilitat d'unes màscares en un restaurant, passant per l'ús de mampares a les platges. Pels resultats finals, però, caldrà esperar. 

 

EN DIRECTE | L'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món

MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris

MAPES | L'impacte del coronavirus a Catalunya per regions sanitàries

🔴 Segueix ElNacional a Telegram