Quedar per fer unes birres, un vinet o unes olives i unes pizzes no acaba de funcionar amb les restriccions imposades per mantenir a ratlla la pandèmia. Potser perquè treure's la mascareta i parlar frec a frec amb un desconegut o desconeguda no és el més sensat que es pot fer entre onada i onada. El coronavirus ens ha imposat una manera diferent de relacionar-nos. També de conèixer gent i de lligar (o no). Amb bars i discoteques tancats, i amb la majoria d'activitats cancel·lades es fa difícil poder conèixer a algú si no és a la cua d'un supermercat o bé a través de les aplicacions per lligar. Entre likes i nopes pot néixer alguna història interessant, però no és pas fàcil. Segons una enquesta de 20.963 persones elaborada pel portal de joguines eròtiques Platanomelón, el 78% de les persones solteres admet que els està costant conèixer gent nova i a un 68% això i genera angoixa. Però mantenir la relació en plena pandèmia tampoc és cosa fàcil. El 63% dels que tenen parella creuen que l'estrès ha afectat negativament a la seva relació.
Però les dades també revelen unes altres informacions. Així, malgrat que costi més relacionar-se, podria ser que la manera de fer-ho sigui de més qualitat. Una enquesta feta per l'aplicació OKCupid detallava que el 85% dels 70.000 usuaris enquestats considerava més important desenvolupar una connexió emocional que una de física. També va augmentar un 5% les persones que buscaven una relació de llarga durada i es va registrar una caiguda del 20% de les que buscaven sexe d'una sola nit. I és que el confinament o els confinaments han provocat que hagi augmentat l'intercanvi de missatges i també la duració de les converses per les limitacions imposades per fer front a la pandèmia. D'aquesta manera, la mateixa enquesta revela que l'intercanvi de missatges va créixer un 76% i les converses eren un 26% més llargues. Un altre portal de cites, el Match.com també exposava que els usuaris fan més videotrucades que abans i que és una prioritat abans de conèixer-se. Així, han augmentat un 69%.
Relacions pandèmiques
"L'ús de les aplicacions per lligar ha augmentat i són robustes. Estan aprofitant la situació per afegir noves característiques que aprofiten la situació del confinament que estem tenint", explica el doctor en sociologia i professor de la UOC Francesc Núñez Mosteo. "La situació confirma la tendència antropològica o cultural que cada vegada ens relacionem més a través de les pantalles". D'aquesta manera, constata que els confinaments han facilitat el fet que es vegi com una oportunitat el fet d'usar aquestes plataformes per lligar.
Ser imaginatiu amb les preguntes o manera d'encetar i continuar converses, veure pel·lícules a distància o sopar a través de la pantalla són algunes de les activitats per excel·lència, però també pot comportar algun problema. "Estem pagant una descorporització, ens estem convertint en fantasmes, ens descarnem i en aquest sentit som més fantasmes", detalla en conversa amb ElNacional.cat. "Això ens desimplica del món i ens allunya, complica la gestió de les emocions. Les emocions són, en bona part, corporals, estan en la mesura del cos", insisteix. Precisament per aquest motiu, alerta d'acostumar-se a veure's a través de les pantalles perquè l'espai és "menys emocional".
Però per què descorporitza? La resposta per al sociòleg és clara. Les apps i les webs ajuden a conèixer gent i a establir relacions afectives i amoroses (o sexoafectives) però en alguns casos pot no jugar a favor. Alguns usuaris practiquen o bé cibersexe o sexting –enviament de missatges sexuals o eròtics– que és precisament el que segons Núñez provoca la descorporització. Malgrat tot, constata que obre el ventall de possibilitats i "expandeix la capacitat d'això, no només dins del teu habitatge sinó que pots a travessar fronteres". Ara bé, no és el mateix conèixer a algú en ple confinament a Grècia que fer-ho a tres carrers de casa teva.
Així, ressalta que el que fem els humans és "adaptar-nos a les circumstàncies". "En el primer confinament vam descobrir l'opció de relacionar-nos amb els veïns al cel obert, ara si no es pot anar als bars o a les discoteques, es troben espais on lligar". És difícil dir, a hores d'ara, si quan s'acabin els confinaments i les restriccions les apps perdran terreny o no, el que ha quedat demostrat és que són 'còmodes' i serveixen per mantenir la distància social (i física) però alhora estar 'connectat' amb algú o diversos algú.