La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha demanat al ministre de Sanitat, Salvador Illa, que expliqui perquè la policia espanyola està requisant material sanitari destinat a hospitals catalans. Per la seva banda, el govern espanyol nega haver requisat "mascaretes ni cap tipus de material sanitari a Catalunya".

Sigui com sigui, el que està clar és que els professionals sanitaris que treballen als hospitals catalans i de la resta de l'Estat estan obligats a treballar en unes condicions poc adients i sobretot poc segures.

Bosses d'escombraries a Vilafranca del Penedès

La xarxa s'està omplint de sanitaris que expliquen i denuncien la seva situació. És el cas de la Maria, una infermera que atén pacients amb coronavirus a l'hospital Comarcal de l'Alt Penedès (a Vilafranca del Penedès). La Maria comparteix una fotografia seva vestida amb una bossa d'escombraries ja que el centre mèdic s'ha quedat sense bates impermeables.

Aquesta infermera destaca que els sanitaris catalans tenen la voluntat de "fer-ho el millor que puguem, treballar les hores que calgui exposats al virus i esforçar-nos per revertir la situació", coses que no podrà fer si no disposa del material de seguretat corresponent.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Em dic Maria i soc infermera. Actualment estic atenent a pacients de COVID-19 amb aquest equip de protecció individual. Ahir dia 17/03/2020 ja no disposàvem de bates impermeables, i per fer front a aquesta situació, es va decidir utilitzar bosses de brossa (millor això que res). Ens veiem obligats a tenir les mascarets comptades i sota clau, les portem tot el torn i fins i tot les reutilitzem per varis dies. Malauradament no som una excepció, sinó que la falta de material s’està convertint en norma arreu dels hospitals/CAPs de Catalunya. Aquesta publicació busca la visibilització de les condicions laborals que actualment patim molts professionals de la salut (portalliteres, auxiliars, infermeres i metges). Incloc també la resta de personal imprescindible per l’hospital, com ho son els administratius i els companys de la neteja. Tots tenim la voluntat de fer-ho el millor que puguem, treballar les hores que calgui exposats al virus i esforçar-nos per revertir la situació, alhora que atenem a tota persona que ho necessiti, però és IMPRESCINDIBLE disposar del material de seguretat corresponent. No volem caure, volem seguir lluitant, al peu del canó! Feu-nos visibles, l’administració pública ha de posar solució a aquesta situació tan precària! @vilafrancadelpenedes @dibacat @icscatalunya @salut_cat @gencat @sanidadgob @desdelamoncloa Si ets particular o empresa i disposes de material d’autoprotecció (bates impermeables, mascarets quirúrgiques, FPP2, etc.) qualsevol aportació al personal sanitari és benvinguda i NECESSÀRIA.

Una publicación compartida de m e r (@mgp18) el

Personal sanitari desprotegit a Granollers

El mateix passa a Granollers, on els treballadors de l'hospital denuncien que estan desprotegits i sol·liciten l'ajuda d'empreses i particulars per tal de rebre material.  

 

A Sòria sota mínims

A Sòria (Castella i Lleó) també estan sota mínims. A l’hospital Santa Bárbara ja fa dies que no tenen el material necessari i bàsics per protegir el personal sanitari del Covid-19. 

A falta de bates han començat a fer servir bosses d’escombraries, com expliquen en aquest vídeo. "Així estem", diu una d’elles. Les bosses, partides i obertes, es col·loquen sobre el pit i l’abdomen com un escut contra el virus i es fixen a la part posterior del coll amb cinta adhesiva.  

Aquesta situació també es repeteix en algunes residències per a gent gran. Una auxiliar d'infermeria ha explicat a El Nacional.cat que a la residència de Blanes on treballa li han donat una sola mascareta i una bossa de plàstic per guardar-la quan acabi la jornada laboral. Aquesta mascareta l'ha de dur durant, aproximadament, una setmana. En aquesta residència de Blanes hi ha una persona a l'espera de la prova per saber si és positiu en coronavirus o no.

Per la seva banda, Zara (Inditex) ha posat la seva xarxa logística a disposició del govern espanyol per cobrir necessitats com la fabricació de bates i mascaretes. "Estem explorant la capacitat de convertir part de la nostra capacitat de fabricació tèxtil en producció de material sanitari, objectiu per al qual s'ha involucrat l'equip de producció d'Inditex. En aquest sentit, s'ha identificat la possibilitat de fabricació de bates protectores a Espanya per al que és necessari dur a terme una sèrie d'ajustos sanitaris i confirmar la disponibilitat de matèria prima", ha explicat el grup.

Seguim totes les notícies i el minut a minut sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món.