El turisme internacional s’enfronta a la seva pitjor crisi des que van començar a registrar-se dades. Es calcula que, en total, viatjaran fins a 1.100 milions de persones menys a nivell mundial aquest 2020. La magnitud de l’impacte de la pandèmia del coronavirus es descriu en un informe de l’Organització Mundial del Turisme (UNWTO), que calcula un descens de les arribades entre el 58% i el 80% aquest any, per les restriccions de viatge generalitzades i tancament d’aeroports.
Ara bé, saber què passarà aquest estiu i la resta de l’any continua sent una incògnita. El govern espanyol encara estudia algunes mesures com, per exemple, anar a la platja per torns, desplaçar-se en mitjans de transport al 30% de la seva capacitat o tancar fronteres tant d’entrada com de sortida o obrir-les, però a mig gas. El que es pugui fer dependrà, però, de l’evolució de la pandèmia i del que facin també la resta de països europeus.
“La situació és molt dramàtica, sense ser pessimistes”, explica el president de l’Associació Empresarial d’Agències de Viatges (ACAVe), Martí Sarrate. “Les agències de viatges no obriran a la fase 1 perquè no hi ha producte i els protocols són ambigus”. Així, detalla que hi ha moltes agències que ja estan treballant amb el programa del 2021 i posa èmfasi en el fet que “fins que no hi hagi vacuna, la cosa està complicada”.
“La incertesa sobre què passarà de cara a l’estiu encara es manté”, subratlla el professor d’Estudis d’Economia i Empresa de la UOC Pablo Díaz, que creu que la majoria del turisme que arribi serà nacional. “El turisme nacional tindrà dificultats per la incertesa econòmica i difícilment es podrà recuperar el turisme internacional”.
Malgrat tot, destaca que les promocions als destins turístics se seguiran produint, però no a través de les companyies aèries low cost, que assegura que “tardaran molt a tornar a la situació que tenien abans del coronavirus”. L’expert exposa que mentre hi hagi limitació i capacitat de càrrega, “serà impossible tornar a aquells preus”.
Com a fet positiu, Díaz destaca que aquesta serà una ocasió única perquè “els turistes nacionals puguin gaudir al màxim del país. Serà una ocasió increïble per gaudir d’entorns sense multituds turístiques. El turisme nacional podrà gaudir com mai dels recursos i podria ser el rescatador del sector”.
De fet, s’espera que les famílies es desplacin en els seus propis cotxes i sobretot, cap a apartaments.
Tot i això, destaca que és complicat que els comptes surtin. “Amb una mica de turisme nacional i ajudes de l’Estat per contractar el personal, esperem salvar la temporada, en el sentit de sobreviure”.
El problema afegit de les agències de viatges
Per altra banda, a més a més de la problemàtica del sector, Sarrate destaca un altre problema que pateixen les agències de viatges. Tal com detalla, un 100% de les reserves fetes per Setmana Santa es van cancel·lar. “Quan és una anul·lació per causa major, se’ns obliga a tornar tot l’import”, fet que entra en contradicció amb el que fan les companyies aèries.
La problemàtica rau, insisteix, en el fet que elles fan cupons per no haver de tornar l’import dels vols mentre que les agències han de tornar l’import total del pack de viatge. “Això agreuja la crisi per a molts i augmenta el deute”, conclou.
MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris
MAPES | L'impacte del coronavirus a Catalunya per regions sanitàries