El passat 30 de gener, l'Organització Mundial de la Salut va declarar finalment que el coronavirus era una "emergència de salut pública internacional". Però l'advertència no semblava anar amb el govern espanyol. L'endemà, el 31 de gener, era quan Fernando Simón assegurava que Espanya no tindria “més enllà d’algun cas diagnosticat” i que, si hi hagués transmissió local, seria “molt limitada i molt controlada”. Tot plegat es veu reflectit en la resposta que hi ha donat l'Estat. Segons es desprèn de les licitacions publicades a la Plataforma de Contractació del Sector Públic, consultades per ElNacional.cat, no va ser fins al 10 de març que el Ministeri de Sanitat, a través de l'Institut Nacional de Gestió Sanitària (INGESA), va començar a proveir-se de material de protecció. D'aquell dia és el primer contracte en relació al virus. Això és només quatre dies abans que Pedro Sánchez declarés l'estat d'alarma.
El 10 de març la situació a l’Estat ja començava a ser preocupant. No tant pel valor absolut de les xifres, que se situaven en 1.639 casos positius i 135 morts. Sinó per l’avenç diari cada cop més agressiu de la pandèmia. El dia abans Espanya va registrar el major increment de casos diaris que s’ha registrat fins al dia d’avui, d’un 104,4% en 24 hores. Del 9 al 10 de març, les defuncions van fer un salt de 30 a 135 persones traspassades per culpa de la pandèmia.
Aquell dia va ser quan l’Estat va començar a proveir-se de material sanitari per fer front al coronavirus. El 10 de març, el director de l’INGESA, Alfonso María Jiménez Palacios, va formalitzar fins a tres contractes. El primer comprava 612 mascaretes FFP2 i FFP3 a l’empresa Dräger Safety Hispania per un valorar de 2.725,91 euros, IVA inclòs. El preu per unitat es va moure entre 1,51 euros i 5,72 euros, en funció dels diferents models. El 10 de març, Sanitat també va adquirir 34.760 mascaretes a l’empresa 3M per un valor 85.860,68 euros, amb un preu unitari de 2,47 euros. Finalment, aquell dia també va tancar-se un tercer contracte amb l’empresa Suministros Hospitalarios SA per a la compra 316.000 mascaretes quirúrgiques per un total de 8.523,24 euros.
La primera setmana, tres milions d’euros
A partir del decret d’estat d’alarma, aprovat pel Consell de Ministres en una reunió extraordinària el 14 de març, va ser quan el Ministeri de Sanitat va començar a proveir-se de material sanitari. L’Institut Nacional de Gestió Sanitària va tancar fins a vuit contractes durant la primera setmana d’estat d’alarma. El valor total d’aquestes licitacions, però, amb prou feines arriba als tres milions d’euros (2.932.490 euros, IVA inclòs). Aquesta compra va incloure 597.850 mascaretes de diferents tipus (la gran majoria quirúrgiques), un milió de solucions higienitzants, 42.000 bates impermeables, 5,8 milions de guants de nitril o material per a realitzar 50.000 tests de coronavirus.
Centralització i fiascos
La compra de material sanitari ha vingut acompanyada de polèmica. En primer lloc, pel comandament únic, que va prendre a les comunitats unes competències que exercien des de fa dècades, i que els dotava d'una experiència en el mercat sanitari de la qual no disposava el Ministeri de Sanitat. En segon lloc, per fiascos com els dels tests o les mascaretes defectuoses, que han hagut de ser retornats generant estupefacció.
Seguim l'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món