El coronavirus i el confinament han portat moltes restriccions al nostre dia a dia. Al principi només es podia sortir per anar a comprar, a la farmàcia o passejar el gos. Ara també es permet caminar o fer esport. Això sí, en unes hores ben marcades. Aquest fet pot comportar que algunes persones sentin o pateixen ansietat perquè ho han de fer just en aquella franja "imposada".

Així, hi ha persones que esperen impacientment l'hora del dia per poder sortir a fer esport o caminar. Una sensació que segons com és angoixant. "Ningú ens obliga a sortir de casa, si vull em puc quedar a casa i si em ve de gust, surto", exposa la psicòloga del Centre de Psicologia Dendros Eva Aguilar, i detalla que som nosaltres mateixos els qui ens marquem les ganes de fer les coses.

La por al coronavirus

Una vegada hem sortit al carrer i hem superat els nervis d'estar esperant tot el dia per fer-ho podem notar que tenim més gent al voltant. La senzilla raó és que no només nosaltres estem autoritzats a sortir, és precisament l'hora dels passejos i de fer esport.

"En lloc de fixar-nos en la gent que ens trobem pels carrers podem decidir com gaudir l'experiència. Si passegem i només ens repetim 'no et fixis en la gent que hi ha al carrer', l'únic que pensarem serà en la quantitat de gent que hi ha al carrer", exposa. "Pensem en allò que ens diuen que no pensem".

Per altra banda, molta gent té por de sortir al carrer. "Si una persona, per exemple, no ha sortit en 40 dies, pot anar-s'hi acostumant fent petites sortides", detalla. "Al principi, pot anar fins a la porta del portal de casa seva, si en té ganes, fins al final del seu carrer" i assenyala que la clau és "guanyar confiança".

D'aquesta manera hem d'intentar no pensar en allò que no podem controlar, en tot allò que hem tocat o el que no hem tocat o si ho hem tocat prou estona perquè hi hagi opció de contraure el virus. Aguilar aconsella que "no ens inventem pel·lícules" i intentem "focalitzar l'atenció en coses més agradables".

Controlar els nervis a l'hora de sortir al carrer

Aquests dies ens pot fer la sensació d'estar sobreinformats sobre el coronavirus. Tot i això, el virus continua sent molt nou. Però, com reacciona el nostre cos quan estem molt nerviosos? "Si estem en una posició de molts nervis, tot el nostre cos estarà hiperactivat", comenta la psicòloga. "Respiro de forma superficial, i no paro de repetir-me que 'no hauria d'estar nerviosa'". 

Però repetir-nos que no volem estar nerviosos no ens ajuda gens i ens "retroalimenta" la sensació. Una bona manera d'ajudar a tranquil·litzar-nos, segons Aguilar, és observant-nos. "Hem de ser conscients del que ens està passant per dins. Fixar-nos en la respiració, el ritme cardíac... L'observació ajuda a transformar", conclou.

 

EN DIRECTE | L'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món

MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris

MAPES | L'impacte del coronavirus a Catalunya per regions sanitàries

🔴 Segueix ElNacional a Telegram