Arribar a casa de la feina, després de prendre vint-i-cinc mil decisions durant el dia. Tancar la porta del pis i sentir entre una sensació d'alleugeriment i una llosa de ciment caient-te a sobre. Aleshores cal pensar tota una sèrie de tasques logístiques que poden costar. Repetir el procés durant dies, setmanes, mesos. Però, i què passa si de vegades no es pot ni decidir ni triar i la sensació de bloqueig abraça? Aleshores, entra en joc la fatiga emocional.
"És un estat d'esgotament extrem que es manifesta mentalment i físicament després d'un estrès sostingut en el temps o acompanyant determinades alteracions psicològiques com son la depressió o l'ansietat", destaca la psicòloga de TherapyChat Graciela Salvador Juan en conversa amb ElNacional.cat. I com saber si el que ens passa és fatiga emocional o un simple cansament? Doncs, tot i que poden tenir punts en comú també hi ha diferències. "Deteriorament en els processos cognitius simples i complexos, falta de motivació, retraïment afectiu, inestabilitat emocional, baix estat d'ànim o sensació de cansament físic".
En aquest context, el primer que vindria al cap és com prevenir tot aquest conjunt de sensacions "és convenient fer un exercici d'autoconeixement i treure el 'pilot automàtic' que normalment portem posat. En cas d'estar travessant un episodi de fatiga emocional es recomana anar a un especialista de la salut mental, a més de reconèixer els símptomes que s'estan presentant i dur a terme estratègies d'enfrontament funcional per gestionar els mateixos", destaca Salvador Juan.
Però la fatiga emocional, no només es manifesta a l'hora de prendre decisions. La psicòloga posa un exemple pràctic: "Imagina't que sostens un got d'aigua amb el palmell de la teva mà, sense recolzar-te a cap lloc. Quant de temps creus que aguantaries abans que sembli que el got comença a pesar tones?".
Salvador Juan també insisteix que la fatiga emocional pot venir per estrès continuat o ansietat i depressió. Però, no només. També pot aparèixer després d'una ruptura amorosa o un procés de dol, un entorn laboral hostil o una situació d'emergència o catàstrofe natural.
Com es pot identificar
L'experta reitera que el més recomanable és comptar amb l'ajuda d'un professional, tot i que hi ha una sèrie d'indicadors que es poden tenir presents a l'hora d'identificar-los. "Deteriorament dels processos cognitius simples, com per exemple, l'atenció, la memòria o l'aprenentatge. També dels complexos, com el llenguatge o pensament. Finalment, el desinterès general per diferents àrees vitals", remarca. Emocionalment, el nostre cos també ens dona pistes. Salvador Juan remarca que un baix estat d'ànim, inestabilitat emocional, com canvis d'estat d'ànim, retraïment afectiu, o la dificultat per experimentar plaer o gaudir de les coses –anhedonia–".
A més dels símptomes cognitius i emocionals també hi ha els físics. En aquest sentit, la psicòloga descriu que els moviments es produeixen a càmera lenta, s'experimenta una falta d'energia o cansament extrem, insomni o hipersòmnia, taquicàrdies, marejos o alteració de l'aparell digestiu.
Com es pot resoldre
Malauradament, no hi ha solucions màgiques, però cal posar fil a l'agulla per sortir d'aquest estat. En aquest cas pot semblar una obvietat, però per resoldre el problema s'ha d'identificar quina és la causa. "Després de categoritzar a causa, la categoritzarem en 'successos que puc controlar' o bé 'successos que no puc controlar' i posarem en marxa estratègies d'afrontament específiques per a cada cas", comenta. "En cas que estiguem davant d'alguna cosa que puguem controlar, com per exemple, una càrrega laboral, farem servir estratègies d'organització i planificació. Si és quelcom que no podem controlar, com per exemple, la mort d'algú, posarem en marxa altres factors, com per exemple la resiliència o la gestió emocional funcional.
Coses que ajuden a descomprimir
Preguntada per algunes activitats que ajudin a descomprimir aquesta 'càrrega'. En aquest sentit, Salvador Juan ressalta que controlar l'exigència i l'autoexigència és clau, perquè moltes vegades la fatiga emocional és el resultat dels alts d'estàndards que ens posem a nosaltres mateixos. "Cada vegada que et sentis exhaust emocionalment, pensa si t'estàs exigint massa". A més, també insisteix que cal aprendre a escoltar-se i posar límits. Així, un punt que cal tenir en compte és identificar quines emocions s'estan tenint, acceptar-les i gestionar-les.