Un drama. Una tragèdia. Un desastre. Adjectius que alguns cops es col·loquen per definir coses que, molts cops, no ho són tant com perdre un familiar a la carretera per culpa d'un accident de trànsit. Amb aquesta idea, el conseller de l'Interior, Joan Ignasi Elena, ha presentat la nova campanya del Servei Català del Trànsit per conscienciar de la necessitat de conduir sense haver begut ni una gota d'alcohol ni haver pres drogues. Les dades diuen que un de cada tres morts a les carreteres són a causa de l'alcohol i les drogues. "Això és un drama, una tragèdia i un desastre", ha assegurat el conseller de Vilanova i la Geltrú.
Missatge directe
Les línies de les campanyes de conscienciació de Trànsit varien segons els anys. Alguns cops opten per ser més metafòriques i d'altres, més directes. La creativitat varia segons els objectius perseguits de qui dissenya les campanyes. Ara, però, amb la que s'ha presentat avui, "A dalt del cotxe 0,0", s'ha optat per un missatge clar. Alcohol i drogues al voltant acaben amb accident.
Un espot amb la banda sonora d'una cançó infantil que fa por i que acaba amb una nena ensangonada i embolicada amb una manta tèrmica, cantant la cançó. Impacte per conscienciar. Tres escenes quotidianes; una barbacoa, una trobada afterwork o el partit dels fills del cap de setmana, on l'alcohol i les drogues poden ser-hi presents i arruïnar-te la vida. Però no només això. Des de la setmana que ve dos vehicles fúnebres, amb el missatge de la campanya, passejarà pels carrers i les carreteres de Catalunya per fer arribar el missatge als conductors.
Els dos sinistres vehicles, una idea creada per l'equip de comunicació del departament, recorreran les comarques catalanes. Un farà la zona de Barcelona i Girona i l'altre, Ponent i el Camp de Tarragona. Passejarà per carreteres i també farà tombs pels carrers de ciutats i pobles del país. L'objectiu, que els conductors llegeixin el missatge.
Els perills de conduir a més de 0,0
El conseller, acompanyat de Ramon Lamiel, director del SCT, ha explicat que el consum de begudes alcohòliques provoca alteracions físiques i psicològiques que perjudiquen greument la conducció segura. L’augment del temps de reacció, una falsa sensació de seguretat, problemes de percepció, d’atenció, control i coordinació o Increment de la somnolència són els principals efectes de l’alcohol. Així mateix, el consum d’estupefaents també altera les condicions físiques i psíquiques comportant un risc greu per a la seguretat dels usuaris.
La ingesta d’alcohol o altres drogues té unes conseqüències dramàtiques quan es combina amb la conducció i es considera un dels principals factors concurrents de la sinistralitat viària i d’agreujant de la lesivitat. Cada any entre el 30 i 40% dels conductors morts havien consumit alcohol o drogues. En concret, quatre de cada deu conductors o vianants morts el 2022 (un 39%) havien consumit alcohol, drogues o psicofàrmacs, segons dades de l’Institut de Medicina Legal de Catalunya (IMLC) segons les anàlisis elaborades a 218 víctimes mortals per accident de trànsit tant en zona interurbana com urbana. D’aquests, destaca que més de la meitat dels morts (un 54,5%) eren homes i viatjaven en turisme.