El govern espanyol ha aconseguit salvar a última hora el decret que a finals de juny va permetre relaxar l'ús de les mascaretes a l'exterior. El Congrés l'ha avalat de nou, això sí, entre fortes crítiques per mantenir aquesta mesura quan la incidència acumulada segueix augmentant dia rere dia i ja se situa als 600 casos. El PP ha votat en contra, mentre ERC, Junts, la CUP, el PNB i Vox s'han abstingut. Els partits del govern de coalició, Cs i Bildu han apostat perquè segueixi sent opcional.
La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha volgut defensar aquesta mesura, tot recordant que el decret no prohibeix l'ús de les mascaretes al carrer, sinó més aviat el contrari. En aquest sentit ha puntualitzat que el decret només flexibilitza el seu ús en espais exteriors, sempre que es pugui mantenir la distància de seguretat entre ciutadans, fixada al metre i mig. Així, segons Darias, "La regla general és que les mascaretes segueixen sent obligatòries" mentre que el decret "ens permet continuar lluitant contra la covid però facilitant les nostres vides".
El PP, en contra del decret
En aquest sentit, ha recordat la fita que ha assolit Espanya en el procés de vacunació aquesta setmana, arribant a cobrir més d'un 50% de la població amb la pauta completa. Per això, ha recordat que "tenim una part molt important de la població protegida". Tot i que la ministra ha assegurat que confia en la població i considera que està respectant les normes, ha lamentat que es produeixin imatges d'aglomeracions de persones sense mascareta.
El PP ha estat únic gran partit que ha votat no a mantenir el decret, tot criticant que aquesta decisió s'hagi pres quan el Centre Europeu per la Prevenció i el Control de Malalties (ECDC per les seves sigles en anglès) hagi demanat als països que no relaxin mesures de protecció com la distància de seguretat i l'ús de mascaretes, especialment entre els joves. Va ser aquest organisme qui va situar a Catalunya en alerta màxima pels contagis de covid l'última setmana, i per tant, va recomanar que no es viatgi al país.
Vox, que s'ha abstingut, ha aprofitat igualment l'ocasió per criticar l'ús partidista que fa el govern, segons el partit ultra, de les mesures per controlar la pandèmia. L'ús de les mascaretes, consdiera el partit d'Abascal, no hauria d'estar "vinculat a la urgència de La Moncloa per donar bones notícies o als capritxos de propaganda governamental". Per la seva part, Esquerra i el PNB han justificat la seva abstenció en el fet que estem en un context en què està pujant la incidència, especialment a Catalunya, on la situació és "crítica", segons ERC.
Situació epidemiològica molt diferent
El 26 de juny, quan va entrar en vigor aquest decret, la incidència acumulada era de 95 casos per 100.000 habitants arreu de l'estat, amb 4.900 casos notificats el dia anterior. En aquell moment, hi havia 2.366 pacients als hospitals i 641 de crítics, unes xifres que tendien a la baixa. Segons les últimes dades notificades per Sanitat, la incidència s'ha enfilat fins als 622 casos en menys d'un mes, registrant 27.286 casos en 24 hores. A més, la pressió als hospitals també ha crescut exponencialment, ahir hi havia 6.856 persones ingressades als hospitals i 1.116 a les UCI.
Per això, algunes comunitats ja han manifestat al president espanyol la necessitat que es torni a fer obligatòria la mascareta. El lehendakari Urkullu li va mostrar a Sánchez la seva "preocupació" perquè el decret ha fet que molta gent prescindeixi de la mascareta. Des de la Junta d'Andalusia han criticat que la decisió va ser precipitada i Catalunya també es mostra favorable a què es torni a implementar. Balears va intentar que tornes a ser obligatòria, tot i que finalment el seu ús s'ha quedat en una recomanació.