Un dels escenaris més preuats pels catalans a l’estiu és la platja. Tot i això, les ganes de gaudir de l’aigua no ens poden fer oblidar que encara convivim amb la pandèmia de la Covid-19. És per això que, abans de sortir de casa, hauries de saber què pots fer i què no en aquests espais, això sí, avancem que aquest any s'ha produït un relaxament de les restriccions.
Puc utilitzar les dutxes i els rentapeus?
Una de les principals novetat respecte a l'any passat és que, aquesta temporada, l’ús de les dutxes i els rentapeus estarà permès a escala general a Catalunya. Tanmateix, els governs municipals poden restringir, si ho consideren oportú, el seu ús.
Com puc saber si hi ha lloc a la meva platja?
Podràs escollir a quina platja anar gràcies a una eina creada per Protecció Civil anomenada visor en línia. Tal com ha explicat a ElNacional.cat la cap de gestió d'emergències, Montse Font, el servei, que abans indicava totes les banderes que hi ha a les platges, tant les que estan vigilades i com les no vigilades, a partir d'aquest dissabte també inclourà informació sobre el seu aforament.
"És important abans de desplaçar-te mirar el visor i si ja es veu l’aforament complet anar una altra platja, i si hi ha bandera vermella recordar que la gent no es podrà banyar, si no es vol simplement utilitzar les dutxes", ha apuntat Font.
Quina és la distància entre les tovalloles?
La distància entre les tovalloles ha de ser de 2,5 metres. Aquesta norma, però, no s’aplicarà per aquelles persones que vinguin en grup, és a dir, hauran de separar-se de la resta de banyistes però no entre elles.
Aquests 2,5 metres marcaran l’aforament de les platges, un cop no es pugui mantenir aquesta, s’haurà d’impedir el pas a les persones que hi vulguin accedir. En canvi, quan es passegi per la sorra, la distància interpersonal a respectar serà d’1,5 metres.
He de dur mascareta?
No. L'ús de la mascareta serà obligatori només en interiors a partir del 26 de juny.
Puc fumar a la platja?
Els encarregats de decidir si està permès o no fumar en aquests espais seran els Ajuntaments dels municipis en qüestió i, en tot cas, només es podrà fer si es respecten els 2,5 metres.
Un exemple és l’Ajuntament de Barcelona, que ha prohibit el fum a quatre platges de la ciutat: Sant Miquel, Somorrostro, Nova Icària i Nova Mar Bella.
Aquesta mesura és una prova pilot que es va anunciar el passat febrer anomenada Platges sense Fum. La iniciativa respon a dos objectius: protegir la salut de la ciutadania i el medi ambient. Durant tot l'estiu les platges escollides estaran lliures de fum i de burilles a la sorra.
Hi haurà un vigilant?
La figura del "vigilant" com la vam conèixer fa un any, desapareix. Per tal de controlar si la gent compleix amb les restriccions establertes, els ajuntaments del litoral català hauran de decidir si contractar a alguna persona per a executar la tasca de forma específica o bé, utilitzar els efectius policials municipals.
S’ha de destacar que Catalunya no té una normativa reguladora per unificar el servei de vigilància de totes les platges. "Aquest tema està sobre la taula des de fa molt temps", ha recordat Font, que defensa que el Govern hauria d'impulsar aquesta normativa per definir "com han de ser aquests serveis de socorrisme i quins horaris s’haurien d’establir".
A quina hora hauria d'anar a la platja?
Cada municipi estableix l’horari mínim en què hi ha d’haver servei de socorrisme i alguns només ho fan els caps de setmana o altres comencen el mes d’agost, ha afegit. Per tant, tot i que les platges romanen obertes les 24 hores del dia, Font ha insistit en el fet que el més recomanable és anar-hi quan es compti amb aquest servei.
I la revetlla de Sant Joan?
L'inici de la temporada d'estiu ve marcat per la celebració de la revetlla de Sant Joan. Però, què passa amb les platges? Es tancaran seguint les recomanacions del Procicat? De nou, aquesta qüestió depèn de la decisió de cada municipi.
Barcelona, Badalona i la quinzena de municipis de costa de la comarca del Maresme ja han informat que mantindran les platges obertes. Per contra alguns ajuntaments com els de Gavà, Castelldefels, Viladecans i Vilanova i la Geltrú i Sitges hagi estat la de tancar l'accés a les platges per precaució.