Aquest dilluns 5 de juny s'ha presentat oficialment l'associació "Perpinyà la Catalana", plataforma creada per fer campanya i revifar la identitat històrica d'arrels catalanes de la ciutat, capital del Rosselló. La proposta neix com a resposta a l'eslògan que el municipi va adoptar oficialment el 2021 pel seu escut i identitat visual: "Perpinyà la Rayonnante" ("Perpinyà la Radiant"), substituint l'anterior "Perpinyà la Catalana". El canvi el va portar a terme l'actual alcalde de Perpinyà, Louis Aliot, de Reagrupament Nacional, el partit d'ultradreta de Marine Le Pen. La plataforma vol recuperar l'anterior lema per la ciutat.
L'associació "Perpinyà la Catalana" considera que el canvi que va impulsar l'alcalde Aliot és un atac a una ciutat que és "plural", i asseguren que són una plataforma "militant, de progrés, de renovació i que es basa en la seva identitat per parlar de futur, sense idees preconcebudes". Els impulsors són els perpinyanesos Brice Lafontaine, Verónica Massana i Vincent Panabières. Segons els instigadors del projecte, amb aquest pretenen "potenciar el posicionament geoestratègic i el patrimoni cultural de la ciutat". També "donar orgull als perpinyanesos de la seva ciutat", ha afirmat Lafontaine, secretari de la plataforma i també membre del partit catalanista Unitat Catalana. "No em toquis a la Fidelíssima", diu la pancarta que han presentat, en referència al títol que li va concedir Joan II d'Aragó o Joan Sense Fe a la capital del Rosselló el 1475 per la resistència que va fer la ciutat contra el setge del rei francès Lluís XI.
Reposicionar Perpinyà
El secretari de "Perpinyà la Catalana", Brice Lafontaine, ha afirmat aquest dilluns en declaracions al diari francès L'indépedant, que el seu objectiu és "reposicionar geostratègicament perpinyà com el que és: catalana" i també la seva posició "al nord de la Península Ibèrica, al sud de França i a l'est del Mediterrani". Lafontaine ha assegurat que proposaran "molts projectes" sobre cultura, urbanisme i econòmic "perquè Perpinyà pugui renéixer com catalana" i amb "l'objectiu de futur de desenvolupament i progrés".
L'exdirector de la Casa de la Generalitat a Perpinyà Josep Puigbert, per la seva part, ha destacat en un missatge a les xarxes socials que la plataforma vol "recuperar la identitat i l'essència catalana de la capital de la Catalunya Nord", i ha denunciat que aquesta catalanitat "s'ha vist retallada els darrers tres anys amb el govern municipal de l'extrema dreta". "Feina a fer, seguim!", ha conclòs Puigbert.