Els casos de malalties de transmissió sexual augmenten a Europa. Així ho ha constatat un equip de metges i infectòlegs de l'Hospital Trias i Pujol que va rebre l'encàrrec de la revista The Lancet de coordinar un equip d'experts internacionals sobre infeccions de transmissió sexual a Europa. L'objectiu era fer una radiografia de la situació actual, i els resultats no han estat bons. Europa, doncs, s'enfronta a un màxim històric en les taxes d'infeccions de transmissió sexual. L'OMS ha registrat 17 milions de casos d'ITS bacterianes el 2019. El fet que hagin augmentat tant els casos representa un problema de salut pública important. Es parla sobretot d'infeccions com la gonorrea, la sífilis o el VIH, que va pujar un 49% entre el 2010 i el 2019, fins a arribar a la xifra total d'1,5 milions de casos.
"A Europa en 10 anys s'han multiplicat per 2 les infeccions bacterianes i, en concret, a Catalunya, s'ha multiplicat entre 5 i 10 vegades el nombre d'infeccions bacterianes entre els anys 2010 i 2019", ha explicat a TV3 el coordinador del grup d'experts, l'especialista en infeccions Oriol Mitjà. A més, també ressalta que fenòmens com la pandèmia de la covid o la guerra han complicat l'eliminació d'epidèmies de VIH, hepatitis viral i ITS de l'Agenda 2030.
Per altra banda, dels 53 països de la regió, s'han recopilat dades epidemiològiques de 49. I amb aquestes dades s'observen variacions significatives en la notificació de les ITS bacterianes. Les regions del nord i oest d'Europa mostren les taxes més altes per cada 100.000 habitants, "possiblement per l'existència de sistemes de vigilància i notificació de casos més rigorosos". Mitjà hauria dit a TV3 que l'augment general s'atribueix a una millora del sistema de vigilància i l'augment de tests.
Quina és la població de més risc?
La població de més risc són els treballadors sexuals, migrants i refugiats i també homes que tenen sexe amb homes. A RAC1, l'investigador hauria dit que les xifres deixen clar que caldria un nou full de ruta per aturar l'augment de casos de malalties de transmissió sexual. "Hi ha un increment clar en la darrera dècada, però hi ha diferències regionals. Hi ha més casos a l'oest i menys al centre i a l'est. Les causes a què podem atribuir l'increment a l'oest és una millora en l'accés a les proves diagnòstiques. Creiem que també és un canvi en els hàbits, així com a factors socials que poden contribuir", ha insistit.
En aquest sentit, RAC1 també destaca que l'estudi assenyala que cal canviar l'enfocament de les diagnosis i les teràpies perquè a poc a poc les malalties estan guanyant resistència als antibiòtics. De fet, en alguns casos n'han hagut de fer servir d'antics, que ja no s'utilitzaven i que són més invasius, perquè els actuals no funcionaven.