L'interès per la microbiota intestinal de gossos i gats i les consultes veterinàries mitjançant xat o videotrucada són algunes de les tendències que predominen en la cura animal. Segons dades del portal d'informació biotecnològica PubMed, en els últims anys han augmentat exponencialment els estudis que relacionen la salut de gossos i gats amb l'equilibri dels seus microorganismes intestinals, de 1.400 articles el 2013 als 7.800 el 2022.

En paral·lel, l'aparició de diverses 'apps' mòbils per realitzar consultes online amb professionals veterinaris apunta a una altra de les noves inquietuds dels qui conviuen amb mascotes.

Gossos i gats representen el 27% i 17% de les mascotes a Espanya, respectivament, segons la Federació Europea d'Aliments per a Animals de Companyia (FEDIAF). En un context de gran integració d'aquests animals en les unitats familiars, ha crescut l'interès pel seu benestar, la qual cosa incumbeix directament a la seva alimentació i salut.

Així, en l'última dècada s'han dut a terme diverses investigacions sobre la microbiota intestinal -abans coneguda com a flora- en animals i la seva relació amb el sistema immunitari i la salut. Estudis com a 'Microbiota intestinal d'humans, gossos i gats: coneixements actuals, oportunitats i desafiaments futurs', de Rachel Pilla i Jan S. Suchodolski i consultable en PubMed, indiquen que l'intestí felí i caní és similar a l'humà, a causa de factors com la filogenia microbiana i la capacitat funcional, relacionats amb el metabolisme de carbohidrats.

Igual com en els humans, el 70% de les defenses dels animals es troben a l'intestí, on la microbiota exerceix el rol de barrera natural contra patògens.

En l'estudi de 2021 'El microbioma intestinal de gossos i gats i la influència de la dieta', s'apunta que la inclusió d'ingredients funcionals com prebiòtics i probiòtics pot ser beneficiós per millorar la diversitat microbiana intestinal i normalitzar la producció de metabòlits en gossos.

En aquesta línia, la International Scientific Association for Probiotics and Prebiotics (ISAPP) assenyala que el consum de probiòtics i prebiòtics en gossos i gats redueix la necessitat d'antibiòtics en animals amb diarrea i ajuda a mantenir la salut dels animals amb malaltia inflamatòria intestinal.

L'auge d'aquest tipus d'estudis mostra que la preocupació per la salut microbiana no només es restringeix a les persones, sinó que s'amplia a l'àmbit de la cura animal. Especialment, en un moment en què aquests han cobrat més presència en la societat, també a través de la Llei de Benestar Animal. Segons dades d'Anfaac i l'INE, actualment al nostre país hi ha més gossos que nens menors de 14 anys, (9.280.823 gossos davant 6.689.607 adolescents).

A la tendència sobre els beneficis de la microbiota intestinal en gossos i gats se suma l'interès del sector per les consultes veterinàries online. Segons la consultora especialitzada en veterinària CM Research, durant la pandèmia els veterinaris espanyols van ser els professionals que van brindar un assessorament més gran sobre el coronavirus a través dels seus llocs web, xarxes socials i fins i tot Skype.

Des d'aleshores, a Espanya han sorgit diverses iniciatives digitals que ofereixen consultes amb veterinaris mitjançant aplicacions de xat i fins i tot videotrucada. Aquest tipus de serveis són similars als que des de fa uns anys ja s'oferien per a persones des de centres hospitalaris o companyies d'assegurances mèdiques.