El 53,33% dels científics que parlen sobre el canvi climàtic als mitjans de comunicació han estat qüestionats o insultats, especialment a xarxes socials com X, l'antiga Twitter, segons es desprèn d'una enquesta duta a terme per la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT). El percentatge puja fins al 74,19% en el cas dels investigadors que informen sobre la covid-19 als mitjans. Els insults (30,38%), els comentaris sobre la capacitat professional (28,69%) o les opinions sobre la integritat professional (17,72%) són els "atacs" que més pateix la comunitat científica, segon revela l'estudi. En general, el 51,05% dels científics enquestats admet haver patit alguna situació d'aquest tipus.
La FECYT ha publicat aquests resultats a l'informe 'Experiències del personal investigador en la relació amb els mitjans de comunicació i les xarxes socials'. Amb un percentatge del 83,12% els investigadors tenen una percepció positiva o molt positiva sobre la participació en aquests canals de difusió d'informació, i consideren que el benefici principal que els aporta és fer arribar el missatge de les seves recerques. Però més de la meitat revelen que han estat atacats a xarxes socials com X -l'escenari més habitual dels atacs amb un 59,86%- i l'estudi revela que l'assetjament té incidència especial en les dones. Un 56,86% de les investigadores reporten atacs, davant del 46,21% dels investigadors.
Sobre les mesures adoptades davant dels atacs, les més freqüents són les relacionades amb la gestió de les xarxes socials. El 16,55% de les experiències negatives tenen com a conseqüència deixar de divulgar o parlar amb els mitjans de comunicació. El percentatge de casos en què els afectats i les afectades van buscar ajuda és relativament baix i es concentra en les experiències més greus.
Masclisme en la ciència
A més, el 34,31% de les dones afirma que ha rebut comentaris sobre la capacitat científica, davant del 24,24% dels homes. Ells reben, en canvi, més comentaris negatius sobre la integritat professional. Finalment, consideren necessari comptar amb canals per informar de les seves experiències negatives després de comunicar sobre ciència, proposen extremar les precaucions a les xarxes socials i demanen implicació de les institucions.
L'informe, dut a terme per l'Science Media Centre Espanya (SMC) de la FECYT en col·laboració amb el grup d'investigació Gureiker, de la Universitat del País Basc, examina els hàbits de la comunitat científica a l'hora de l'exposició pública, així com la percepció sobre els beneficis que els reporta i els obstacles als quals s'enfronta. 237 investigadors han participat en l'enquesta.