Els creuers que pertanyen a l'Associació Internacional de Línies de Creuers (CLIA) no carregaran aigua al Port de Barcelona mentre duri la fase d'emergència per la sequera. Segons han explicat la patronal i el port en un comunicat conjunt, en els darrers anys les navilieres han fet importants inversions adreçades per reduir el consum d'aigua i a potenciar la seva reutilització i producció d'aigua a través d'evaporadors i plantes d'osmosi inversa. En aquest sentit, la patronal afirma que els vaixells poden produir més del 90% de l'aigua dolça que necessiten. El 98% dels vaixells que fan escala a la capital catalana estan adherits a la patronal. Els vaixells només podran proveir-se d'aigua en cas d'emergència.
💧 Sequera Catalunya: els 202 municipis que entraran en estat d'emergència | MAPA
L'any 2022, els creuers es van proveir d'aigua en menys del 30% de les escales davant el 50% del 2017 i el consum d'aigua en aquest sector representa el 0,09% de tota la ciutat. Segons la CLIA i el Port de Barcelona, aquest acord es revocarà un cop se superi la fase d'emergència per sequera i la situació torni a normalitzar-se. "La indústria pren aquest pas important en solidaritat amb la ciutat de Barcelona en un moment complicat per a Catalunya", conclou el comunicat conjunt.
Mesures d'emergència
El Pla Especial de Sequera preveu 3 fases de l'estat d'emergència: en la fase 1 es limitarà l'ús d'aigua a 200 litres per habitant i dia, a 180 en la fase 2 i a 160 litres per habitant i dia. Pel que fa a l'ompliment de piscines, podran fer-ho els gimnasos i clubs esportius amb piscines cobertes inscrites en el cens d'equipaments esportius de la Generalitat, i també les descobertes tot l'any per a l'esport federat, amb limitacions: en l'estat 1 hauran de compensar amb el tancament parcial de dutxes; en el 2, si es manté oberta la piscina s'han de tancar les dutxes; i en el 3 s'hauran de tancar les dutxes, hi hagi o no piscina.
L'esport federat que necessiti reg, com el futbol, en la fase 1 podrà regar els camps, però hauran de compensar la despesa d'aigua amb les dutxes; en la 2, si volen regar hauran de tancar dutxes; i en la 3 s'han de tancar les dutxes obligatòriament; i es preveu que els càmpings, hotels i comunitats de veïns no puguin omplir les seves piscines en estat d'emergència.
El Pla de Sequera també preveu que en estat d'emergència 1 i 2 es puguin regar jardins botànics i arbres i plantes per a la seva supervivència, però amb aigua regenerada o freàtica, sempre que sigui per preservar refugis climàtics; i es prohibeix l'ompliment complet o parcial de llacs artificials o fonts ornamentals, excepte les basses que serveixin per a la "recuperació d'espècies autòctones o en risc" i fent-ho amb aigua regenerada o freàtica.