Posar-se les piles, fer-ho junts i actuar amb sentit d'estat per protegir el català. Aquesta ha estat la reivindicació unitària que han proclamat els participants de la xerrada col·loqui "El català, en perill? El català, en acció!", organitzada per ElNacional.cat, amb les intervencions del president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart; l'editora de Viena Edicions, Blanca Pujals; el professor i creador del canal Malaia, Arnau Rius; i l'escriptora, editora i directora de l’Institut Ramon Llull entre el 2018 i el 2021, Iolanda Batallé.
La xerrada s'ha celebrat a la Sala Cotxeres del Palau Robert i també s'ha pogut seguir en directe a través del portal web d'ElNacional.cat. Abans de començar el debat, el conseller d'Economia, Jaume Giró, ha saludat els ponents i organitzadors aprofitant que tenia un acte al mateix espai. També entre el públic hi havia personalitats com el diputat de Junts Francesc Ten i l'exalcalde de Barcelona Xavier Trias.
En primer lloc, ha pres la paraula la periodista Marta Lasalas, que en la seva intervenció inicial ha remarcat els crits d'alerta latents en la societat que avisen que la llengua està en perill, tant a les aules, a les universitats, en l'àmbit audiovisual o bé el fet que suposa que el BOE hagi deixat de publicar la traducció al català, activa des l'any 1998. Així doncs, a la pregunta de si el català està en perill, la resposta dels assistents ha estat unànime: el català és atacat deliberadament, perquè aquells que l'ataquen saben que estan atacant la columna vertebral de la consciència col·lectiva com a poble, un dels principals consensos socials del país.
Però com podem protegir el català davant tots aquests atacs? El president d'Òmnium Cultural ho té clar: actuant amb sentit d'estat i treballant de manera conjunta la societat civil i les administracions: "Avui, l'adversari no només és l'Estat espanyol, sinó la nostra incapacitat d'actuar amb el sentit d'estat que la situació demana".
Així mateix, ha lamentat que s'hagin perdut consensos als quals es va arribar anteriorment, en clara referència al PSC, de qui ha lamentat que abandoni la seva tradició catalanista i que no se sumi a la lluita pel català. I en plena pugna per preservar el català en l'àmbit de l'audiovisual, s'ha mostrat molt crític amb la gestió que se n'està fent, un dia després que s'hagi anunciat l'acord entre ERC i La Moncloa sobre la llei audiovisual i l'aprovació dels pressupostos de l'estat.
"Polítics catalans, poseu-vos les piles", ha sostingut, i ha opinat que sense règims sancionadors o quotes blindades en l'audiovisual, les negociacions no serviran per a res. I, a banda, ha fet una crida a totes les forces catalanistes a participar d'aquesta negociació: "Si no vigilem, el català desapareixerà totalment".
En la mateixa línia s'han posicionat la resta de ponents: una crida a activar-se com a societat civil i repensar estratègies però també picar el crostó a les administracions. En la seva intervenció Batallé s'ha manifestat amb total sinceritat opinant que la llengua no es blindarà fins que Catalunya sigui un Estat. Així mateix, ha fet una crida a repensar l'estratègia per defensar la llengua davant la davallada que pateix.
També ha volgut destacar, més enllà dels atacs, altres problemes que pateix el català a casa nostra, com és la poca capacitat d'atracció que té entre els joves: "Hem de fer que el català sigui sexy perquè per a ells no ho és. Ells són a molts altres llocs. Per això tenen molta importància projectes com el canal Malaia".
I precisament el creador de canal Malaia, Arnau Rius, ha pres la paraula per fer propostes des del seu àmbit, l'audiovisual. Així, ha destacat que cal recuperar un canal juvenil que sigui potent, "un ultra Super3", amb molts diners. També ha cridat a no rendir-se ni acomplexar-se pel fet que el mercat castellanoparlant "sigui més potent o pugui generar més ingressos".
"És la nostra responsabilitat fer una bona ACB sabent que hi ha una NBA. Disculpeu el símil però l'ACB és una lliga que genera molts ingressos i que funciona molt bé", ha dit malgrat reconèixer la superioritat de la lliga nord-americana. I Rius ha afegit que a aquesta "lliga" no només li han de donar suport entitats com Òmnium, sinó que ha d'atreure capital privat.
I des del món editorial ha pres la paraula l'editora de Viena Edicions, Blanca Pujals, que en els últims temps s'ha fet coneguda per ser la responsable de la col·lecció "Petits Plaers". En la seva intervenció ha destacat que reconèixer que la immersió no s'està aplicant és un primer pas en la lluita per la supervivència del català.
Així mateix, com a editora, ha cridat a convèncer aquells lectors catalanoparlants que llegeixen en castellà perquè pensen que les traduccions són millors. "Si fas la teva vida en català, no té cap sentit que la teva llengua de culte sigui el castellà", ha reivindicat, tot assenyalant que cal que els catalans estiguin menys acomplexats.
Atacs al català
ElNacional.cat ha organitzat aquesta xerrada després dels múltiples i recents atacs que està patint la llengua. Més enllà d'informes d'entitats com Plataforma per la Llengua alertant sobre el retrocés de l'ús del català, el 23 de novembre passat les alarmes es van reactivar amb la sentència del Tribunal Suprem que imposa un 25% del castellà a les aules. Arran d'aquesta qüestió i del cas d'una família d'un nen de Canet de Mar que està abanderant aquest cas, els polítics s'han tirat els plats pel cap amb el català, fent malauradament massa vegades un ús partidista de la llengua. Altres decisions que tampoc no s'entenen és el trencament de consensos que s'havien assolit, com és ara el fet que un partit de tradició catalanista com el PSC s'acosti ara als postulats de la dreta espanyola que ataquen la immersió.
Tot plegat posa en entredit la immersió lingüística, un model d'èxit educatiu i d'integració a Catalunya. Després d'aquesta primera xerrada, ElNacional.cat n'està organitzant una altra per a la setmana que ve, aquest cop per debatre en concret sobre el català en l'àmbit educatiu. Una xerrada que arribarà després de la manifestació que ha convocat aquest dissabte Som Escola i que es preveu massiva i unitària.