Sequera, temperatura i més acumulació de biomassa seca als boscos. El còctel explosiu que aquest estiu pot convertir Catalunya en un polvorí. Però en aquesta suma de factors ambientals i meteorològics cal sumar-hi també un catalitzador que augmenta exponencialment el risc d’incendi als nostres boscos: el factor humà. Segons dades dels Agents Rurals, que són els encarregats d’investigar com s’han originat els incendis, en un 96% dels incendis forestals aquest 2023 hi ha intervingut el factor humà -sigui per negligències, accidents o incendis intencionats-, i només un 4% s’ha originat per causes naturals.
Aquest 2023, els Bombers de la Generalitat han treballat en 2.766 incendis de vegetació (agrícola, forestal i urbana), un 11% més que l’any 2022 (2.484 incendis) i un 35% més que fa dos anys (2.038 serveis). Alhora, la xifra d’hectàrees cremades fins a 28 de maig és també la més alta dels darrers deu anys, amb 875 hectàrees. Només el 2012 hi va haver més incendis i superfície cremada. A més, els incendis que s'han registrat aquest inici del bon temps són semblants als que es desenvolupen, per la força, velocitat i extensió al bo de l'estiu, un fet que encara pot més crítica aquesta temporada d'incendis d'estiu. Una temporada que cada cop és menys "d'estiu" -s'allarga més- i menys "temporada" -al final serà tot l'any.
Campanya per corresponsabilitzar els ciutadans
El departament d'Interior, amb el conseller Joan Ignasi Elena al capdavant, i la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, i el diputat d’Espais Naturals de la Diputació de Barcelona, Valentí Junyent, han presentat avui, la nova campanya informativa contra el risc d’incendi que remarca la necessitat de prevenir i evitar els incendis causats per l’acció humana. El llançament de la campanya informativa coincideix amb l’inici de la campanya forestal, que enguany comença 15 dies abans de l’habitual i no finalitzarà fins al 30 de setembre.
La campanya d’aquest any corresponsabilitza als ciutadans amb la necessitat de prevenir els incendis evitant conductes de risc en zones rurals i forestals i, alhora, alertant als serveis d’emergència com més aviat millor per poder actuar amb agilitat. Els primers minuts d’un incendi poden arribar a ser claus. La campanya, que sota el lema “Foc off” fa servir els joves com a protagonistes en tant que és una de les generacions més conscienciada amb l’emergència climàtica, ha estat elaborada pel Departament d’Interior, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i la Diputació de Barcelona.
Davant d’aquest nombre alt d’incendis que són causats per les persones humanes, el conseller ha demanat a la ciutadania “faci aquest pas endavant en la lluita contra els incendis amb responsabilitat. La gent ho està fent, i això és fonamental”. “El risc és molt elevat, tot i les darreres pluges que ens alliberen uns dies, però la realitat és dura”, ha insistit, recordant que Catalunya fa tres anys que viu en una sequera estructural.
Inici de campanya, de rècord
Des d’inicis d’any fins ara, a tota Catalunya, hem tingut 118 dies amb alguna comarca a nivell 1 del Pla Alfa. És una xifra de rècord, notablement per sobre de l’anterior rècord de l’any 2012, amb 94 dies. Alhora, aquest 2023 també és l’any amb més dies amb alguna comarca a nivell 2, amb 62 dies, per sobre dels 36 dies de l’any 2016. Pel que fa al nivell 3 del Pla Alfa, enguany s’ha activat ja dues vegades, fora de campanya forestal.