L'Institut Cerdà ha presentat aquest dilluns els 31 riscos identificats en la segona edició de l'Observatori de riscos per a les empreses a Espanya. L'estudi ha agrupat aquestes amenaces en 6 àmbits: recursos, econòmic, institucional, mediambiental, social i tecnològic. De tots ells, destaca que les empreses hauran de gestionar amb urgència la crisi de subministraments, tant pel que fa a l'energia com a les matèries primeres. Aquest informe, el primer que recull els riscos adaptats a la realitat de l'Estat espanyol, posa el focus en l’àmbit empresarial, les tendències i esdeveniments que es constaten a escala internacional. És per això que l'Observatori ha analitzat el context des d’una perspectiva mundial, ajustant els riscos a l'àmbit espanyol i identificant l'impacte que poden tenir per a les empreses, especialment aquelles dedicades a les inversions, organització i persones, operacions, cadena de subministrament, entre altres.
Per elaborar la segona edició de l'Observatori, l'Institut Cerdà ha consultat i contrastat la identificació i descripció dels diferents riscos amb més de 50 experts dels àmbits social, econòmic, tecnològic i mediambiental, tant d’institucions públiques com del món empresarial i social.
Els principals riscos
En la presentació, feta a la Ciutat de l'Aigua de Barcelona, han explicat alguns dels principals riscos de cada àmbit. En la categoria de riscos socials, recullen que la sortida de la pandèmia i la volatilitat econòmica tenen una incidència directa en les famílies, amb un accentuat creixement de les desigualtats i la vulnerabilitat socials. Pel que fa a l'institucional, parlen de l'elevada i creixent sensibilitat que tenen les empreses a les tensions derivades de les relacions bilaterals entre estats, mentre que en l'econòmic mostren la persistència de la inflació i les seves implicacions negatives en els costos empresarials. En l’àmbit mediambiental, l'informe assenyala les conseqüències derivades del canvi climàtic i l'aparició de manera més regulars de fenòmens meteorològics extrems.
De fet, el director general d’Aigües de Barcelona, Rubén Ruiz, ha afirmat que "l'emergència climàtica com l’escassetat hídrica constitueixen ja un problema estructural que hem d’afrontar amb solucions ràpides i àgils". "Per aquest motiu, des d’Aigües de Barcelona apostem des de fa anys per la reutilització de les aigües regenerades per tal de donar una nova vida a l’aigua, i alhora garantir la resiliència i la sostenibilitat dels ecosistemes i el subministrament d’aigua. Això permetria que aquesta sigui la darrera sequera en termes de reserves i consum d’aigua, perquè estaríem desvinculant el consum d’aigua de la necessitat que tenim avui", ha exposat durant la presentació de l'informe. Per la seva part, Narcís Berberana, CEO d’Agbar Catalunya, ha alertat de la "preocupant situació de sequera que viu Catalunya i la zona mediterrània en particular". "L’escassetat hídrica ja no constitueix un risc, sinó una realitat que hem d’afrontar", ha afegit.
Així mateix, en l'àmbit de recursos, l'Observatori destaca l'escassetat i competència per les matèries primeres bàsiques, així com la falta de seguretat i de garantia de subministrament energètic a escala mundial. En relació amb la tecnologia, es considera que els ciberatacs continuen sent un dels principals riscos per a totes les empreses i institucions.
Nous riscos
En aquesta segona edició de l'Observatori de riscos per a les empreses de l'Institut Cerdà també s'adverteix de l'aparició de nous riscos emergents, entre els quals destaquen la gran dependència del transport de mercaderies per carretera a l'Estat Espanyol. En aquest sentit, s'apunta que encara hi ha una assignatura pendent com és la millora del transport ferroviari de mercaderies i la seva incidència directa en la competitivitat de l’empresa espanyola. D'altra banda, assenyala l'increment del proteccionisme dels governs a escala mundial derivat de la volatilitat econòmica i l'augment de les barreres comercials. Finalment, un altre risc que ha aparegut és la incidència de la precarització de l’ocupació.