L'escriptora i periodista Cristina Fallarás ha anunciat aquest diumenge la publicació del seu pròxim llibre, No publiques mi nombre, una recopilació de testimonis de dones víctimes de violència sexual que ha anat rebent i compartint a les seves xarxes socials al llarg dels anys. Fallarás va publicar aquest passat dilluns a les seves xarxes la denúncia anònima que va precipitar la caiguda del portaveu de Sumar al Congrés, Íñigo Errejón, per tant, el llibre arriba en un context de gran expectació mediàtica. L'anunci no ha quedat exempt de crítiques a les xarxes socials, per la proximitat amb tot l'escàndol del polític de Sumar, i la periodista ha rebut crítiques "per usar-ho com a maniobra de publicitat" i per "fer negoci amb el sofriment de les víctimes".

La periodista diu que ha decidit compilar aquests casos a No publiques mi nombre, per buscar “trencar el silenci” sobre la violència sexual i donar un espai permanent a aquests testimonis, en un esforç per assegurar que les experiències de les víctimes no es perdin ni quedin oblidades. Per a això diu que reinvertirà tots els seus drets d'autora en l'Associació Acción Comadres, destinada a donar veu a dones que han sofert agressions i a lluitar contra la violència masclista, i de la que la periodista és sòcia fundadora. A la pàgina web del llibre, ja es poden llegir les primeres ressenyes, entre les quals hi ha la de l'exministra d'Igualtat i actual eurodiputada, Irene Montero, que diu que aquest llibre ajuda a "trencar el silenci" com a primer pas perquè "sapiguem que no és a una i que som totes".

Preservar els testimonis més enllà d'Instagram

Fallarás explica que el llibre sorgeix, en part, de la necessitat de preservar aquests testimonis, després que Instagram hagi suspès reiteradament el seu compte, primer el març passat i, de nou, aquest dissabte. L'escriptora ja va recórrer en el seu moment la decisió de tancar el seu compte d'Instagram al març i el va aconseguir recuperar, però la nova suspensió s'ha executat sense previ avís, i ara està avaluant com procedir per a protegir i continuar recopilant aquests casos sense comprometre la seva integritat digital.

Segons la periodista, el tancament del seu perfil serà “definitiu” i, ja que segons la xarxa social no complia amb les seves normes comunitàries, un fet que ha comportat la pèrdua de "centenars de testimonis" que dones li havien enviat en les últimes 48 hores, incloent-hi acusacions d'assetjament i abús sexual que involucren a polítics de diferents partits, així com a figures del periodisme i la cultura.

Usar a Errejón com a "publicitat" per "fer negoci" amb el sofriment de les víctimes.

L'anunci de la publicació del llibre ha anat acompanyat també d'una onada de dures crítiques cap a l'escriptora i l'editorial. A través de les xarxes socials diversos usuaris qualifiquen "d'oportunista i d'estratègia de màrqueting" que el llibre surti l'11 de novembre, aprofitant l'enrenou del cas Errejón, que la mateixa periodista va ajudar a destapar, publicant un anònim que explicava els abusos i maltractaments comesos pel portaveu de Sumar, i que diuen hauria servit a l'escriptora com a "maniobra de publicitat" per anunciar la prevenda del llibre.

Altres veus es mostren sorpreses i contrariades amb què un projecte que recollia testimonis "íntims i traumàtics" en un espai segur pugui acabar sent una eina per fer negoci amb el sofriment de les víctimes.

Tot i que l'escriptora ha volgut deixar clar des d'un principi que els beneficis per la venda del llibre aniran destinats a l'Associació Acción Comadres, un projecte contra la violència masclista, hi ha qui qüestiona que decideixi fer-ho en un projecte impulsat per ella mateixa, i que ja ha rebut subvencions per part del govern espanyol.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!