Cristina Fallarás ha estat denunciada per calúmnies pel raper granadí Áyax Pedrosa Hidalgo, que acusa la periodista de divulgar en el seu compte d’Instagram el testimoni d’agressions sexuals suposadament comeses per ell. L’escriptora recull el relat de víctimes de violència masclista des de fa dos anys i sempre de forma anònima en aquesta xarxa social. En el cas d’Áyax, va publicar un relat d’una violència masclista el 27 d’octubre de 2024 i en les respostes es va assenyalar al músic i al seu germà bessó, Prok, i es va crear el grup @denunciasgranada. El raper reclama que Fallarás l'indemnitzi amb 750.000 euros pels danys causats personalment i professionalment. A la demanda també es recull la petició que la periodista faci un comunicat als mitjans de comunicació en el qual s'informi de "la falsedat de les acusacions fetes contra ell".
Davant la demanda presentada, un jutjat de primera Instància de Barcelona celebrarà el dilluns, 28 d’abril, l’acte de conciliació previ, tal com exigeix la nova llei d’Eficiència judicial. Fallarás no està obligada a anar a aquesta compareixença, i qui assistirà és la seva advocada Carla Vall. Si no hi ha un acord, el músic ha de decidir si tira endavant la denúncia contra el seu honor. En la demanda, s'afirma que la publicació "està enfonsant de forma continuada la carrera d'Ayax, a causa del dany reputacional ocasionat i amb conseqüències nefastes per a ell". S'hi detalla que "se li han cancel·lat concerts, col·laboracions amb altres artistes i haver estat eliminat de la web de la seva agència de representació".
En concret, la periodista va relatar un episodi de violència sense donar noms del suposat agressor, com sempre, ni de la ciutat de Granada. En una part del missatge concretava: “Amb un cantant molt famós d'aquí que en aquells dies era només conegut aquí, ara mateix ha fet fins a sèries i pel·lícules per a Netflix.” I van ser les reaccions de la gent que van identificar al raper i es van relatar altres casos contra el músic.
El cas Errejón
La darrera denúncia més rellevant de Fallarás va precipitar la dimissió del portaveu de Sumar al Congrés, Íñigo Errejón, finalment denunciat per l’actriu Elisa Mouliaá. L’interrogatori groller del jutge a Mouliaá va provocar el rebuig social i d’una part de la judicatura. Errejón ha assegurat que les relacions amb Mouliaá van ser consentides. En aquest temps, altres dones van alertar del seu comportament assetjador al partit, però no s'ha portat cap altre cas al jutjat.
Limitades i assetjades a les xarxes
La polèmica entre el raper i Fallarás ha continuat viva, quan aquest va celebrar que Meta tanqués el compte d’Instagram a la periodista, el 4 d’abril passat. No és la primera vegada que aquesta empresa bloqueja el compte a Fallarás en aquesta xarxa social. En algunes ocasions se l’ha avisat que el seu compte “tenia massa activitat”, però aquest darrer cop, no.
La magistrada i exdiputada de Victoria Rosell va anunciar que se li havia tornat, el 12 d’abril. Davant les traves a les xarxes, Fallarás va anunciar, l’octubre passat, que recollia totes les històries de violències en el llibre No publiques mi nombre. Testimonios contra la violència sexual. La demanda del raper també es dirigeix contra Ediciones Akal, editora del llibre.
Mensaje de #LaFallarás : “NOS han devuelto la cuenta. Nos hacen falta otras herramientas”💜
— Mª Victoria Rosell Aguilar (@VickyRosell) April 11, 2025
Con saludos a quienes celebraron precipitadamente.👇🏾
Por cierto, lo que sí es ilegal es amenazar a su abogada @CarlaVall
Yo iría borrando, si están a tiempo.👩🏻💼https://t.co/6vld3BjrYX
Per la seva part, la penalista Carla Vall va denunciar haver estat assetjada a les xarxes socials, després que Áyax va etiquetar-la amb Fallarás en una publicació a Instagram. Les violències digitals contra periodistes i destacades activistes és una acció directa del masclisme per intentar aturar-les i silenciar-les, segons denuncia l'advocada penalista i especialista en violències, Laia Serra.
El cas més recent és el del youtuber conegut com Un tío blanco hetero (que amaga la seva identitat sota una malla blanca i ulleres) a qui el Tribunal Suprem, el juny passat, no va acceptar el seu recurs, en el qual assegura que l’activista feminista Yolanda Domínguez va vulnerar el seu honor per les diverses piulades que va fer i on el qualificava de “masclista, troll i violent amb les dones”, segons la resolució difosa aquest dilluns.
L’alt tribunal espanyol va assegurar que Domínguez “està emparada per la llibertat d’expressió” perquè “no va imputar al youtuber cap comissió de fets o episodis concrets de violència masclista o abús sexuals" i hi afegia que “el youtuber havia destacat per ser especialment crític, fins i tot despectiu, amb dones actives en el moviment feminista, així com tolerant amb la violència verbal cap a dones en missatges publicats per tercers en el seu canal de YouTube”.