El documental 'Colom ADN. El seu veritable origen', emès aquest dissabte per La 1, avala la teoria de l'origen jueu sefardita de Cristòfor Colom, i ha situat el seu naixement en el País Valencià o Balears, que pertanyien llavors a la Corona d'Aragó, i no a Gènova. A aquesta conclusió s'ha arribat després de diverses proves genètiques i científiques realitzades amb les dades obtingudes dels ossos que hi ha a la catedral de Sevilla atribuïts al reconegut com a "descobridor" d'Amèrica i del seu fill Hernando, en una investigació iniciada fa 22 anys pel forense i catedràtic de Medicina Legal de la Universitat de Granada, José Antonio Lorente. Veus de la comunitat científica, però, es mostren escèptics perquè els resultats no s'han publicat encara per escrit i en detall en cap revista indexada a on hagi passat pels filtres acadèmics i assenyalen que és impossible determinar la veracitat només a través d'un documental.

La investigació de Lorente rebutja la resta de teories sobre la procedència de Colom, des de la clàssica i avalada majoritàriament pels historiadors i la Reial Acadèmia de la Història d'Espanya sobre el seu naixement a Gènova (actual Itàlia), a les teories alternatives que atribuïen el seu origen a Portugal, Galícia, Castella o Navarra. Les proves de l'ADN practicades durant anys per l'equip liderat per Lorente en diversos llocs i sobre possibles ascendents de Colom han descartat totes les teories existents, tret d'una: que hauria estat jueu i que el seu origen seria a la Mediterrània occidental.

El documental, presentat a manera de "thriller", avala la teoria defensada per Francesc Albardaner, expresident del Centre d'Estudios Colombins de Barcelona, que afirmava que l'almirall era jueu i que la teoria genovesa era falsa perquè en aquesta ciutat italiana no hi havia ni comunitat jueva ni sinagoga. Albardaner manté que Colom pertanyia a una família de teixidors de seda de València i que sempre va ocultar la seva procedència perquè li hagués causat problemes amb la Inquisició —l'expulsió dels jueus per ordre dels Reis Catòlics va ser precisament el 1492—. Segons el defensor de la teoria valenciana, "Colom era jueu, jueu de cultura, jueu de religió, jueu de nació aquí i sobretot de cor, perquè aquest home traspua judaisme en els seus escrits". I hauria rebut l'ajuda d'altres jueus conversos com el duc de Medinaceli i l'escrivà i prestador Luis de Santángel, que s'encarregava de les finances de Ferran el catòlic, per això va tenir accés al Tribunal per exposar el seu projecte americà, afirma Alberdaner.

Rodatge del documental / RTVE

Segons el forense José Antonio Lorente, "tant al cromosoma 'Y' com en el mitocondrial d'Hernando (fill de Colom), hi ha trets compatibles amb origen jueu". Per això, afirma que l'ADN indica que Cristòfor Colom va tenir un origen mediterrani a la Mediterrània occidental i que "si a Gènova no hi havia jueus al segle XV, les probabilitats de què sigui d'allà són mínimes". "Tampoc no hi havia una gran presència jueva a la resta de la península Itàlica, amb la qual cosa el deixaríem molt tènue. No existeixen teories sòlides ni indicis clars que Cristòfor Colom pogués ser francès. Què ens quedaria?: l'arc mediterrani espanyol, les Illes Balears i Sicília", raona l'investigador. Així que el forense conclou: "Però Sicília també seria estrany, perquè si no Cristòfor Colom hauria escrit amb alguns trets italians o de l'idioma sicilià, amb la qual cosa el més probable és que el seu origen estigui en l'arc mediterrani espanyol o a les Illes Balears, que en aquella època pertanyien a la Corona d'Aragó". Entre altres proves esgrimides per la investigació es troba l'ús de l'idioma castellà per part de Colom a les cartes que es conserven i en les quals, diu, mai no s'aprecia influència o paraula italiana. Fins i tot escrivia en castellà a les cartes que va remetre a un banc de Gènova, assenyalen.

La comunitat científica, escèptica

Amb tot, nombrosos científics i forenses, escèptics sobre la cientificitat i veracitat de la investigació, han sortit a posar interrogants sobre el documental. El forense de Granada a càrrec d'aquesta nova investigació presentada a la televisió no ha publicat de moment els seus resultats en algun estudi científic contrastat i que hagi passat pels filtres acadèmics. S'espera que Lorente presenti els resultats a finals de novembre en roda de premsa i de moment i fins que l'estudi no estigui finalitzat del tot no donarà avanços.

En declaracions a El País, científics com el genetista Antonio Alonso o l'expert en arquoegenètica Rodrigo Barquera assenyalen que a través d'un documental i sense les dades en detall publicades no es poden donar per vàlids els resultats. Investigadors que han participat en analitzar l'ADN de Colom en algun moment com Miguel Botella, Ángel Carracedo o Mark Stoneking han apuntat a l'esmentat diari que les restes de la Catedral de Sevilla estaven molt fetes malbé com per extreure bon ADN o han assenyalat que es van desvincular aviat d'aquests projectes. Un altre genetista, Antonio Salas, ha dit que el cromosoma Y en què es basa la investigació del documental pot ser insuficient per demostrar l'origen.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!