Dia 01. Amb puntualitat britànica hem sortit de Barcelona en direcció a Donosti, que serà el nostre camp base durant els dies que hem previst descobrir els secrets que s’oculten sota la capa de fulles dels boscos bascos -dels mítics basoak- ; o entre la broma de les ones de la mar basca -de la misteriosa Itsas-. Hem viatjat a Euskal Herria per a conèixer més enllà dels tòpics. Per a descobrir les arrels de la nació més antiga d’Europa.  

La seva mitologia; la que vol explicar la gènesi del poble basc: Ama Lur, Ilargia, Eguzki. La llarga història d’una nació que remunta a l’Edat dels Metalls (fa 7.000 anys); i que ha transcendit fins a l’actualitat amb llums egunekoak (el dia i la llum, que simbolitzen la vida) i ombres gavekoak (la nit i la tenebra, que simbolitzen la mort). El fenomen de la bruixeria, la conquesta de la mar, i el gran salt a la modernitat. 

Els viatgers d'ElNacional.cat a l'arribada a Donosti / Foto: Marc Pons

De Baiona a Bozate

En el decurs d’aquest viatge visitarem Baiona, capital de Lapurdi i, per extensió, d'Iparralde (el País Basc francès), que és un mestissatge absolut de les dominacions anglesa i francesa durant l’Edat Mitjana; i de les cultures basca i occitana. I que és la capital de la xocolata. També visitarem Hondarribia, la ciutat-fortalesa bastida sobre un turó que vigila, nit i dia, la frontera traçada sobre el riu Bidasoa. 

I les coves de la bruixeria de Zugarramurdi a l’extrem nord de la vall de Baztan, per a descobrir que era, exactament, aquest fenomen cultural. I no marxarem sense conèixer la història dels agots, els “pàries” blancs d’origen desconegut. Anirem al poble de Bozate, el darrer testimoni de l’existència d’aquesta comunitat; i ens ho explicaran els darrers descendents d’aquells misteriosos agots.  

Penya-segats i vins

També viurem una experiència extraordinària a bord d’una embarcació que ens conduirà pels penya-segats de Zumaia, els més espectaculars de la costa cantàbrica; per a entendre l’ambició d’aquells homes de la mar que van creuar l’Atlàntic, fins i tot abans que Colom. I, coneixerem l’altra cara de la moneda: Vitòria-Gasteiz, la capital interior; amb el seu misteriós barri medieval i la seva majestuosa catedral abierta por obras.

Lucien Bonaparte, el gran antropòleg francès del segle XIX, va dir que la capçada del roure de Gernika, el Gernika ko Arbola; acollia “la democràcia més perfecta de la humanitat”. I això és el que intentarem entendre quan visitem la Casa de Juntas. Sense oblidar-nos que Euskal Herria és també passió: els vins de La Rioja alabesa ens esperen a Laguardia, en un tast preparat exclusivament per a nosaltres al celler més antic d’Europa. Demà (avui pel lector) arranquem. I ho explicarem.