Dia 03. Un dia més, ens hem llevat amb el clàssic txiri-miri basc mullant els carrers i les platges de Donosti; però del tot disposats a iniciar la nostra tercera jornada del viatge a Euskal Herria; que ens ha portat a Zugarramurdi, temple de la bruixeria basca; a Elizondo, escenari del rodatge de les pel·lícules de misteri que formen la Trilogia de Baztan; i Bozate, el misteriós auzoa (barri rural) d'Arizkun que és el darrer testimoni de l’existència de la comunitat agot, els “pàries” del món basc medieval. 

Zugarramurdi, el temple de la bruixeria

Amb un cel gris que semblava que es volia desplomar en qualsevol moment, hem arribat a Zugarramurdi, un petit poble d’arquitectura tradicional, situat en ple Pirineu navarrès sobre la muga (frontera) que marca el límit administratiu dels estats espanyol i francès. Zugarramurdi ha passat a la història, per la tràgica cacera de bruixes de 1609, ordida per la Inquisició hispànica, i que va condemnar la pràctica totalitat dels tres-cents habitants (homes, dones i nens) d’aquella petita vila de llengua i cultura basca. 

Visita a la Casa Museu de la Bruixeria (Zugarramurdi) / Foto: Marc Pons

A Zugarramurdi, hem visitat la Casa de la Bruixeria; que ens ha traslladat al món de la bruixeria tradicional; i les Coves de la Bruixeria on, des de l’antiguitat i fins al segle XVII se celebraven els aquelarres. I hem descobert que, darrere aquelles indiscriminades caceres (Zugarramurdi, Urdax, Sara) es perseguia una pràctica que, a Euskal Herria, era l’expressió d’una religió i d’una cultura mil·lenàries pròpies. 

Elizondo, l’escenari d’una trilogia de misteri 

A l’hora de dinar ens hem desplaçat fins a la vila d’Elizondo, capital de la vall de Baztan i escenari del rodatge d’una trilogia de misteri. Després de dinar ens hem submergit en el silenci dels carrers i places, que discorren entre porxos ombrívols i cases blasonades d’origen medieval, i ens hem aturat sobre el pont on, la inspectora Salazar -de la Trilogia del Baztan- buscava aquella solitud necessària per a recuperar els sinistres records d’infantesa perduts en la nebulosa de la memòria. 

Visita a Elizondo / Foto: Marc Pons

Bozate, el misteri dels agots

Poc després ens hem desplaçat fins a Arizkun, per a conèixer l’auzoa de Bozate i descobrir la misteriosa història dels agots. Aquesta comunitat va aparèixer al segle XII; i, fins ara, no ha estat possible esbrinar el seu origen. El que si se sap és que se’ls va prohibir viure a l’interior de les viles murallades, se’ls va impedir tenir terra en propietat; se’ls va obligar a portar una peça de roba cosida que prefigurava la pota d’un ànec; i que aquesta marginació va ser vigent fins a principis del segle XIX. Al Museu Santxotena, creat per l’últim agot, hem descobert com eren i que se’n va fer. 

Els lectors d'ElNacional.cat al Museu dels Agots (Bozate) / Foto: Marc Pons