El comerç de Barcelona espera tancar l'estiu amb unes dades de creixement de les vendes de fins al 10%, uns resultats impulsats per dos elements: la fortalesa del dòlar vers l'euro i el retorn del turisme internacional, principalment nord-americà. Segons el sector, la capital s'ha posicionat com un destí de compres a escala internacional a l'altura de ciutats com Milà, Londres o París. Entre els motius d'aquest auge està l'aposta de marques com Chanel o Louis Vuitton pel Passeig de Gràcia. Precisament, a la principal artèria comercial del luxe barceloní s'hi veuen des de fa setmanes cues de compradors que esperen pacientment a les portes dels establiments per poder entrar-hi i gastar-se sumes que poden arribar a sumar milers d’euros.
"Hi ha avantatges fiscals com el Tax Free –el retorn de l'IVA pels ciutadans de fora de la UE– que és un benefici que no tenim a casa, a més, les marques europees són una mica més barates aquí", explica a l'ACN la Corey, una turista nord-americana vinguda de Florida. En el seu cas s'ha gastat uns cinc mil euros en una bossa i diverses sabates de la botiga de Louis Vuitton de Barcelona mentre el seu marit i els seus dos fills l'esperaven a la porta de l'establiment, un dels més concorreguts del Passeig de Gràcia. “Comprar és divertit, per això hem vingut a mirar”, bromeja abans d’argumentar que quan està de vacances compra coses que normalment no es permetria.
A parer seu, els estatunidencs se senten molt "motivats" per venir a Barcelona a comprar pels impostos rebaixats, les ofertes i la varietat d'establiments que no troben en molts dels seus estats d'origen. De fet, l'anglès és l'idioma que més s'escolta a les portes dels comerços d'alta categoria del Passeig de Gràcia, on des de fa temps han proliferat petites cadenes que marquen l'espai que poden ocupar els compradors mentre esperen que el vigilant de la porta de la botiga els doni pas. Des d'aquests negocis, que prefereixen no fer declaracions, es limiten a explicar que utilitzen aquest sistema de torns per evitar aglomeracions i garantir un tracte "personalitzat" a cada client.
"L'estiu passat ja va ser un molt bon estiu en vendes, però creiem que aquest hi haurà una millora del voltant del 10% a les zones turístiques. Tenint en compte que l’estiu anterior ja va ser bo, si es compleix estaria molt bé", destaca Joaquim de Toca, secretari de l'agrupació d'eixos comercials Barcelona Oberta. Entre els motius d'aquest auge, el comerciant ressalta l'efecte del turisme nord-americà, molt aficionat a comprar durant les vacances. També destaca la paritat entre l'euro i el dòlar, que malgrat depreciar-se recentment segueix "molt fort". "Compensen la baixada, que encara es manté, del turisme asiàtic", reconeix De Toca.
Compres més enllà de Londres o París
"Els nord-americans estan viatjant molt a Europa i molts ja coneixien Londres o París i estan buscant noves coses que no han vist, i Barcelona s'ha posicionat molt bé i té un gran atractiu per ells", reconeix. Pel que fa a les cues a les botigues de luxe, detalla que és un fenomen que va estendre's durant la pandèmia, quan es va reduir els aforaments del comerç. Des d'aleshores, algunes marques han vist com aquestes cues no només els permeten dosificar el nombre de compradors que atenen a la vegada, sinó que es converteixen també en un cert reclam per a la gent que passeja i sent curiositat per l'acumulació de clients davant els aparadors.
Lluís Sans, propietari de la històrica 'boutique' Santa Eulàlia i president de l'associació Amics del passeig de Gràcia, també es mostra optimista de cara a la campanya turística. "Aquest estiu les vendes s'han recuperat força. Està venint molta gent de tot Catalunya, Espanya i el món. A més, s'ha recuperat molt el turisme nord-americà i europeu", confirma l'empresari des de l’entrada de la seva botiga i taller de sastreria. Segons ell, les vendes ja superen les d'abans de la crisi sanitària, tot i que encara esperen l’efecte dels asiàtics, els més compradors.
Imatge principal: cues de compradors / ACN