Fa mal la regla? Son més emocionals les dones —o les persones— quan la tenen? Existeix encara un tabú sobre la menstruació? Amb la voluntat de resoldre aquestes preguntes i plantejar-ne de noves, neix la Primera Trobada de Cultura Menstrual. La intenció és recollir la necessitat col·lectiva d’unificar criteris, llenguatge i informació sobre el cicle menstrual com a realitat biològica en un context sociocultural específic.

Què se’n sap de la menstruació? Suposant que una persona tingui durant 5 dies la regla, unes 13 vegades l’any i sumi fins a uns 37 anys de vida menstrual, es pot afirmar que aquesta persona estarà amb el període 2.405 dies de la seva vida. Per tant, tota informació serà benvinguda.

Les organitzadores proposen crear un espai de debat i aprenentatge en el qual poder reflexionar sobre els diversos temes polítics i culturals que condicionen la vida de les persones menstruants.

“Aprendre les fases del cicle menstrual és una via d’autoconeixement”, explica la investigadora especialitzada en gènere i intervenció sociocultural i una de les organitzadores de la primera Trobada de Cultura Menstrual a Barcelona, Diana Pinzón, a ElNacional.cat. “Totes les dones haurien de poder-se convertir en educadores menstruals”, exposa. “Han començat a sortir informacions on es diu que la regla no fa mal. I com puc dir-li a una persona que això no és així? Creo un rebuig vers la regla si quan la té per primera vegada li fa mal. Tu pots haver viscut un mes d’estrès, haver menjat malament i com a conseqüència aquell mes pot fer-te mal. També és una manera que té el teu cos de dir-te que paris”.

“Cal trencar amb aquests mites que diuen que pots ballar un tango quan tens la regla. I si no en tens ganes? Evidentment que pots fer vida normal, no necessites quedar-te a casa, potser fins i tot ets més emocional i intel·lectualment tens una altra percepció i ets més productiva”, ressalta. “I potser no tens desig sexual i ho has de poder dir. És un moment molt teu i no té perquè venir-te de gust”, insisteix.

Segons detalla Pinzón, un dels objectius d’aquesta primera trobada és la d'unificar criteris i desmuntar que la regla no fa mal i també dir ben clar que la copa menstrual no és la solució a tot, “només una opció”. “Això no és una secta”, subratlla.

A més a més, recorda que cal posar de manifest que no només les dones menstruen. “Hi ha homes que també menstruen i dones que no ho fan”. “També és important parlar amb dones de diferents països i estatus social. “La dona africana i la dona d’aquí menstruen però, ho fan igual? El bagatge cultural no és el mateix. Com s’ha d’educar a les escoles?”, es planteja.

Això, però, no va ni de dretes ni d’esquerres. Preguntada per l’etiqueta de “feminazi” que sovint pot recaure en el col·lectiu, Pizón comenta que això no va d’ideologies, sinó d’un grup de persones que s’ha preocupat per donar veu a les dones. “La taxa menstrual hauria de desaparèixer. No tens alternativa. Què passa si no tens diners per comprar tampons, compreses o una copsa menstrual?” i afegeix que “s’està criminalitzant aquest fet de ser dona, agafar el poder i decidir”.

Però en ple segle XXI són necessàries aquestes trobades o tallers al voltant de la regla? La resposta és simple i curta: sí. “Són una eina de fonamental per al creixement. El procés és cíclic i repetitiu, et dona informació sobre salut emocional. És una eina de coneixement per estar més còmoda, cuidar-se i gaudir”, conclou.

La trobada, que és la primera d'aquestes característiques a Barcelona, tindrà lloc els dies 31 de maig i 1 de juny a l'Espai Francesca Bonnemaison.