"A criteri d'aquesta instrucció, els fets relatats en referència a les fotografies cremades podrien ser constitutives d'un presumpte delicte d'ultratge a la Corona". Així conclou l'atestat dels Mossos que el 12 de setembre la policia catalana va enviar a l'Audiència Nacional. I afegeix que "la Policia de la Generalitat-Mossos d'Esquadra farà les gestions oportunes amb la finalitat d'identificar les persones que van participar dels fets i en el cas de ser positives, s'informarà a VI mitjançant diligències ampliadores".
I així la CUP s'hi ha tornat avui després de les detencions ahir dels cinc independentistes que els Mossos van detenir per fer-los declarar a l'Audiència Nacional per la crema de fotografies. Els Mossos van actuar d'ofici, ningú els va demanar cap investigació, i 24 hores després dels fets van enviar l'informe amb tots els detalls al jutge.
En l'expedient hi ha fotografies, no només de la crema de fotos, sinó també de la manifestació prèvia i de diversos encaputxats cremant banderes o fent pintades. També s'adjunten els tuits que la CUP va fer en aquell moment. Un amb el missatge "Si el rei vol corona, corona li darem, que vingui a Barcelona i el coll li tallarem" i "Les catalanes no tenim rei ni Constitució".
L'endemà d'enviar l'atestat a l'Audiència Nacional, el fiscal de l'alt tribunal va demanar les diligències als Mossos i aquests les van enviar el mateix dia, segons consta també en un dels escrits de l'expedient. L'informe té 400 pàgines, forma part del sumari del cas. La CUP n'ha filtrat una part, de 12 pàgines.
"Jané torpedina el procés on estem"
Mireia Vehí, diputada de la CUP, ha destapat l'informe dels Mossos fent pujar la tensió amb el Govern i tornant a exigir la dimissió del conseller d'Interior, Jordi Jané, que no ha dit res sobre el tema des que van començar les detencions i la petició de cessament de la CUP.
"No és un caprici de la CUP. És un tema de país, tenim una persona liderant la conselleria d'Interior que no està a l’alçada de la situació de conflicte democràtic", ha dit Vehí.
"És un moment polític excepcional", ha insistit i ha lamentat que els Mossos siguin "els primers de la classe" a l'hora de complir les instruccions judicials: "Són el cos més diligent quan se’ls demanen informes judicials. La Guàrdia Civil triga molt més i no passa res".
Davant l'actuació d'ofici per la crema de les fotos del Rei, que eren fotocòpies a dues cares amb el retrat de Felip VI en una banda, i la coberta de la Constitució, a l'altra, la CUP es pregunta "què passarà quan l’Estat prohibeixi el referèndum?".
Quin paper tindran els Mossos davant les detencions de càrrecs electes?
"Això només és el principi", ha recordat Mireia Vehí. Ara mateix hi ha diversos processos judicials relacionats amb el procés en marxa. A banda dels que ja estan a punt pel judici com el 9-N amb Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau, s'obre un futur incert per la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, que ha de declarar aquest divendres com a investigada, i pels centenars d'alcaldes i regidors d'Ajuntaments de tot el país que van donar suport al decret de ruptura del Parlament.
L'Audiència Nacional va encarregar als Mossos que recollissin la informació de tots els Ajuntaments on s'havien aprovat mocions de suport. I els Mossos així ho van fer. Van detenir l'alcaldessa de Berga, Montserrat Venturós, davant el requeriment del jutjat perquè anés a declarar per tenir penjada l'estelada al balcó de l'Ajuntament
Amb Ramon Espadaler, el 9-N, els Mossos no van demanar a l'ANC el llistat de voluntaris que hi havia als instituts fent possible la consulta tal com havia demanat la Fiscalia General de l'Estat, que finalment va acabar presentant una querella. Els Mossos no van obeïr, i no va passar res. De fet, es va descartar imputar el conseller Espadaler.
"Anirem caient tots els electes", ha dit Vehí. "Seran els Mossos els primers que aniran a tancar urnes? Els Mossos seran lleials a la Generalitat? És que va d’això, eh?", ha etzibat la diputada de la CUP portant més enllà el debat i posant les darreres detencions com un primer senyal del que pot venir i de com poden actuar els Mossos quan comencin a arribar ordres clares per aturar el procés.
Mireia Vehí ha estat dura amb Jordi Jané: "La conselleria d'Interior no està compromesa amb la lleialtat institucional".