Continua la tendència a la reducció d'alumnes en el sistema escolar català per la davallada de la natalitat i el Departament d’Educació preveu que el pròxim curs escolar, el 2025-2026, n'hi hagi 30.956 menys que el curs anterior en el conjunt del sistema, des d'Infantil 3 fins a 4t de l'ESO. En el cas de l'I3, entraran 55.955 alumnes, 1.252 menys que aquest curs; i a 1r d’ESO, 76.973, uns 5.194 menys que en aquest curs. Això suposarà una reducció de 25 i 58 grups menys, respectivament, en cadascun d'aquests cursos pel que fa a l'any anterior. Per la qual cosa, la consellera Esther Niubó ha explicat aquest divendres en roda de premsa que s'aprofitarà el descens del nombre d'alumnes per reduir ràtios, una demanda de la comunitat educativa, si bé només es farà en I3 i la mesura no arribarà a on més falta fa, a l'ESO, on és més difícil d'aplicar pel volum més gran d'alumnes que hi ha.

Niubó ha destacat en roda de premsa que tot i la davallada demogràfica es mantindran el 98% dels cursos d'I3 i 1r d'ESO que hi havia l'any anterior i ha subratllat que la pública no tancarà centres. En aquest sentit, aprofitant el fenomen, la consellera ha anunciat que gairebé la totalitat dels grups d'I3 començaran el curs nou amb una ràtio de 20 alumnes o menys, el 93%, un 2,5% més que el curs actual. El 47,6%, de fet, començaran amb 19 alumnes o menys. Als centres concertats seran el 55,4% dels grups els que tindran 20 o menys. La reducció de ràtios de forma majoritària ja ha completat tot el segon cicle d’educació infantil i arribarà aviat a 1r de primària. A part de millorar l’atenció a l’alumnat, aquest ajustament de ràtios ha evitat el tancament de 63 grups a tot Catalunya. 

Una altra història diferent és l'ESO, on es concentra el volum més gran d'alumnes. Niubó ha refermat que l'aposta per reduir ràtios es manté i que l'evolució anirà pujant de moment d'Infantil cap al primer cicle de primària, però ha recordat que a secundària, tot i la reducció del nombre d'alumnes que entraran a 1r ESO —5.194 menys—, existeix "una limitació d'espais" que "fa complicada la reducció de ràtios".

Els centres concertats d’una sola línia que havien perdut el concert en algun curs, el podran recuperar si abaixen la ràtio, cosa que no passava fins ara. Així, podran oferir durant la preinscripció grups que havien perdut el concert. Si omplen prou places, podran recuperar-lo. Si no omplen, el mantindran sense concert. Niubó ha recordat que els centres concertats tenen autoritzacions plurianuals i, per tant, tenen dret a oferir les mateixes places que tenen autoritzades, tot i que majoritàriament després no les acaben omplint.

Planificació tenint en compte la matrícula viva

Niubó ha explicat que de cara al curs vinent per primera vegada es tindrà en compte la matrícula viva, és a dir, els alumnes que arriben amb el curs ja començat —habitualment alumnes immigrants nouvinguts o per famílies autòctones que es muden d'un lloc a un altre—, que en el curs anterior han estat uns 12.000 alumnes. Tenint en compte l'històric de cada centre i municipi, Educació ha fet de cara a Infantil una previsió d'ofertar menys places, unes 17 o 18 per grup, per esponjar-los de cara a quan arribin més alumnes i ja facin la ràtio de 20.

Tres centres nous i 125 instituts-escola

Pel que fa a centres educatius nous, n’hi haurà tres: l’Institut Nou de Vic, pel trasllat dels ensenyaments de l’Institut de Vic, i l’Escola Sant Jordi i l’Institut Sant Jordi de Navàs (Bages), pel trasllat dels ensenyaments de l’actual Institut-Escola Sant Jordi. Tots tres es creen per trasllats o fusió de centres. A més, hi haurà set nous instituts-escola, sumant un total de 125 a tot Catalunya, sigui per fusió o integració amb altres centres: la Flor de Maig, Els 30 Passos, el Canyelles i l’Enric Granados, a Barcelona, i el Viladecans, Sant Pol de Mar i Bellver de Cerdanya. Així mateix, durant el 2025 acabaran les grans obres de nova construcció o ampliació de sis centres: l’escola El Roser-ZER Plaurcén, al Poal (Pla d’Urgell); els instituts-escola Castell d’Òdena (Anoia), Pompeu Fabra del Pont de Vilomara i Rocafort (Bages), Sant Pol de Sant Pol de Mar (Maresme), i Pic del Vent-El Calderí de Caldes de Montbui (Vallès Oriental); i l’institut Montserrat Colomer de Sant Esteve Sesrovires (Baix Llobregat).

Les dates de preinscripció al març

La preinscripció escolar d'infantil i primària per al curs 2025-2026 serà del 12 al 26 de març, mentre que a l’ESO anirà del 14 al 26 de març. La llista de sol·licituds amb la puntuació provisional es publicarà el 24 d'abril i des d'aquell dia fins al 29 es podran presentar les reclamacions. El sorteig del número de desempat serà el 8 de maig i un dia després es publicarà la llista de sol·licituds ordenada. Finalment, el 16 de juny es coneixerà la llista final d'alumnes amb plaça assignada. Niubó no ha volgut concretar el dia d’inici del curs perquè primer s’ha de parlar amb els sindicats de mestres.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!