No era una quimera. Els carrers de Catalunya estan plens d'armes blanques. En menys de 100 hores, des que s'ha activat el pla Daga reforçat, amb controls a l'espai públic per lluitar contra les armes blanques, se n'han retirat de circulació 272. Les dades confirmen que existeix un problema real malgrat els esforços d'alguns sectors de la societat i de l’espectre polític per intentar amagar-ho. Des de dijous, quan es va iniciar el dispositiu, i fins aquest diumenge al vespre, els Mossos d'Esquadra, juntament amb policies locals i guàrdies urbanes d'arreu del país, han saturat els carrers de Catalunya a la recerca d'armes blanques.

El dispositiu, dissenyat per la Prefectura del comissari Miquel Esquius i aplicat pels caps de cada regió policial, ha aconseguit neutralitzar totes aquestes armes en 837 dispositius concrets i enfocats a combatre aquest problema. Entre les armes localitzades hi ha ganivets, navalles de diversa tipologia i mida, matxets, punyals i cúters. A més, els controls en zones amb aglomeracions o espais complicats també han permès intervenir més de 60 objectes perillosos com bats de beisbol, esprais de defensa, barres de ferro, pals de fusta, pistoles elèctriques i punys americans.

Cap de setmana de controls antiarmes blanques

Els controls s'han fet per tot el país, de manera coordinada per les regions policials i les diferents comissaries, i també en col·laboració amb les policies locals de cada ciutat i poble, amb la presència, en alguns serveis, d'agents de la Policia Nacional, qui és titular de la competència en Estrangeria. L'objectiu durant aquest cap de setmana "sense armes blanques" era incrementar la vigilància i les inspeccions en espais identificats per la policia partint d'informació policial, mapes delictius, incidència delictiva o perquè mereixen una especial dissuasió, com espais d'oci nocturn o de gran concurrència de persones, per fer-hi recerca de les armes blanques i poder-les retirar.

Per fer-ho, s'han intensificat els controls de detecció específics, entre els quals destaquen el transport públic, zones comercials i entorns d’oci nocturn, amb batudes dirigides a trobar aquestes armes, amb la col·laboració d'unitats especials com la Canina i la Unitat de Drons dels Mossos. Per primera vegada, s'ha fet ús també de pales detectores de metalls per fer més efectius els escorcolls.

A la ciutat de Barcelona s'han organitzat macrobatudes en punts clau de la capital per identificar i retirar de circulació armes blanques. Sota la direcció de la comissaria Montserrat Estruch i el lideratge a peu de carrer de l'intendent Rafa Tello, aquest cap de setmana s'han saturat sortides de metro, zones d'oci i punts calents, com el Forat de la Vergonya o la rambla del Raval, juntament amb la Guàrdia Urbana de Barcelona, per localitzar armes blanques. A la ciutat, durant aquest operatiu, se n'han trobat més de 100, que han estat confiscades. A la demarcació de Girona se n'han tret de circulació 43, i unes 75 sumant les localitzades a les dues regions metropolitanes, Sud i Nord.

El dispositiu seguirà: més acció, més intel·ligència

Tal com ja va avançar dijous passat ElNacional.cat, els controls i dispositius d'aquest reformulat Pla Daga es mantindran a tot el país i es desplegaran en els Espais de Protecció Reforçada que es vagin identificant a partir de la intel·ligència policial obtinguda. Els Mossos estan analitzant les dades recollides durant aquests quatre dies de dispositiu per poder identificar nous espais que calgui reforçar i, alhora, perfilar qui són les persones que fan ús d'aquestes armes blanques a la via pública i què ha provocat aquest increment. La policia catalana espera tenir més informació sobre el fenomen —que ara ha esclatat mediàticament, després d'un estiu molt calent, però que ja feia mesos que els mateixos agents havien alertat els seus comandaments— per poder fer valoracions. Ara per ara, no es descarta que la presència als carrers de Catalunya de persones estrangeres, amb una cultura sobre la violència diferenciada dels valors del nostre país, hi hagi influït.

 

El cap del cos, el comissari Esquius, en la roda de premsa per anunciar aquest pla de xoc, acompanyat de la consellera Núria Parlon i del director general de la Policia, Josep Lluís Trapero, no va descartar la possibilitat que la presència de bandes llatines hagi pogut ser el detonant. Fonts policials van més enllà i confirmen que és habitual que persones de nacionalitat dominicana portin armes blanques a sobre, així com grups de lladres que actuen al centre de Barcelona, d'origen magrebí, que també, els darrers mesos, han començat a fer ús d'armes blanques per defensar-se d'altres furtadors o per si un robatori es complica i han d'amenaçar les víctimes.

Més armes blanques, més perill al carrer

A l'espera de millorar el pla i localitzar més espais on actuar, els Mossos no han marcat una data per acabar aquesta saturació de l'espai públic per lluitar contra les armes blanques. Tot i això, aquest esforç en nombre d'efectius i serveis mobilitzats no es podrà mantenir amb aquest nivell d'activació per sempre. Comandaments dels Mossos d'Esquadra es mostren optimistes després del primer cap de setmana del pla Daga reforçat i confien a poder revertir la situació. "Amb menys armes blanques al carrer, baixaran els incidents amb armes blanques, no hi ha més", assegura un inspector que ha liderat aquest cap de setmana un d'aquests operatius.

Un agent de la Guàrdia Urbana de Barcelona amb un ganivet intervingut al Raval / GRS

"Un enfrontament al carrer entre dues persones, si no porten armes blanques, acaba a cops de puny; si porten una navalla, és més fàcil que acabi amb un mort", insisteix l'inspector a ElNacional.cat. Aquest estiu, quatre persones han estat assassinades amb armes blanques a Catalunya. En tot l'any, gairebé la meitat dels incidents amb persones mortes estan relacionats amb l'ús de ganivets, navalles o matxets, segons dades recollides per ElCaso.cat. Ara, però, cal que totes aquelles persones que han estat sancionades per portar armes blanques a la via pública sense justificació —les que no estan prohibides es poden portar si es té justificació— rebin ara la sanció i hagin de pagar la multa corresponent, per evitar donar una sensació d'impunitat. El departament d'Interior s'ha compromès a reforçar l'equip de la Direcció General de l'Administració de la Seguretat (DGAS) per evitar que els expedients s'acumulin i caduquin.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!